Omlet z kurkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Omlet z kurkami

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżeczki

0.5 łyżeczki

4 sztuki

2 sztuki

5 łyżeczek

2 łyżeczki

3 łyżki

0.5 łyżeczki

500 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Świeże grzyby dokładnie oczyść, opłucz i osącz. Mrożone (powinny być obgotowane przed zamrożeniem) lekko rozmroź, ale nie zupełnie. Cebulę obierz, posiekaj.

Krok 2

Na patelni rozgrzej 3 łyżeczki masła, podsmaż cebulę, dodaj grzyby i mieszając smaż na silnym ogniu przez ok. 3 minuty. Dodaj sos Knorr w proszku, wkrusz kostki mini i smaż razem jeszcze max. 5 minut - małe kurki nie potrzebują więcej.

Krok 3

Jajka wybij do miski, dodaj sól i pieprz, lekko roztrzep widelcem - nie trzeba ich ubijać.

Krok 4

Na drugiej patelni rozgrzej 1 łyżeczkę oleju z 1 łyżeczką masła. Wlej połowę masy jajecznej - nie mieszaj! Lekko przechylaj patelnię na boki pozwalając aby płynna część masy spływała na boki i podważaj je lekko końcem noża albo łopatki.

Krok 5

Gdy spód się przyrumieni a wierzch będzie prawie ścięty wyłóż na niego połowę kurek. Zsuń delikatnie omlet na talerz zaginając jego część na wierzch. Posyp siekanym szczypiorkiem.

Krok 6

W taki sam sposób usmaż drugi omlet. Podawaj od razu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Omlet z kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Omlet z kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Omlet z kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Omlet z kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Omlet z kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Omlet z kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Omlet z kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Omlet z kurkami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej