Orzechowy przekładaniec z ananasem na roszponce przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Orzechowy przekładaniec z ananasem na roszponce

Autor: Katarzyna Dawidowicz

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

100 gramów

100 gramów

10 dekagramów

2 sztuki

1 pęczek

1 sztuka

1 opakowanie

150 mililitrów

150 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

2 szczypty

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto na naleśniki. Do miski wsypujemy mąkę pełnoziarnistą i utłuczone tłuczkiem orzechy włoskie.

Krok 2

Całość raz jeszcze rozdrabniamy blenderem ręcznym, zostawiając malutkie kawałki orzechów. Dodajemy 2 łyżeczki Fix Knorr.

Krok 3

Do mąki z orzechami i Fix Knorr dodajemy jaja, mleko, wodę , sól. Łączymy blenderem. Wody dolewamy tyle aby ciasto miało lejącą konsystencję. Jeśli użyjemy wody gazowanej i odstawiamy na kilka minut miskę przykrytą ściereczką bawełnianą. Nasze ciasto będzie bardziej puszyste.

Krok 4

Farsz. Kroimy cebulę w drobną kostkę, szklimy na łyżce oliwy lub oleju z pokruszoną kostką bulionową warzywną Knorr. Pod koniec dosypujemy odrobinę ostrej papryki i wrzucamy na patelnię mięso. Mięso odrobinę solimy, pieprzymy i dusimy z cebulką.

Krok 5

Smażymy nasze naleśniki. Na 4 porcje potrzebujemy 16 małych naleśników. W przypadku dużych naleśników o średnicy ok. 25 cm możemy wyciąć z 1 naleśnika 2 mniejsze placki, więc smażymy 8 naleśników.

Krok 6

Resztę naszego FIX Knorr mieszamy z troszkę mniej niż 3/4 szklanki zimnej wody i dodajemy do mięsa. Mięso dusimy bez przykrycia na większym ogniu, tak długo aby nadmiar wody odparował ok. 5 minut. Farsz musi być bardzo gęsty.

Krok 7

Ananasa obkrawamy ze skórki oraz wycinamy środek. Kroimy na ok. 1-1,5 cm plastry. Możemy ananasa skropić odrobiną cytryny, która przełamie słodkawy smak potrawy.

Krok 8

Bierzemy w rękę kubeczek o średnicy ananasa i wykrawamy w stercie naleśników 2 rzędy kółek. Możemy pomóc sobie ostrym nożem zanurzonym w zimnej wodzie.

Krok 9

W naczyniu żaroodpornym kładziemy na spód 4 małe naleśniki. Na każdy naleśnik nakładamy po łyżce farszu, na to naleśnik i dociskamy lekko. Tworzymy 4 warstwy nadzienia, przełożone 4 kółkami naleśników. Na wierzch kładziemy po plasterku ananasa i plasterku sera żółtego. Ser posypujemy szczyptą ostrej papryki mielonej. Plastry sera ułóżmy tak, aby wystawały za kółko ok. 3 cm, wtedy roztopiony ser opatuli naszą potrawę.

Krok 10

Potrawę zapiekamy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku z termoobiegiem przez ok. 5-7 minut

Krok 11

Na talerzu rozsypujemy w kształt koła roszponkę, kładziemy na niej nasz placuszek i dekorujemy wierzch jednym listkiem roszponki.

Katarzyna Dawidowicz

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Orzechowy przekładaniec z ananasem na roszponce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Orzechowy przekładaniec z ananasem na roszponce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Orzechowy przekładaniec z ananasem na roszponce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Orzechowy przekładaniec z ananasem na roszponce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Orzechowy przekładaniec z ananasem na roszponce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Orzechowy przekładaniec z ananasem na roszponce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Orzechowy przekładaniec z ananasem na roszponce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Orzechowy przekładaniec z ananasem na roszponce - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej