Ostra zupa meksykańska - pikantna: przepis | Przepisy.pl pixel

Ostra zupa meksykańska z jalapeno

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

heart
17 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

142 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

576 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

1 opakowanie

1 opakowanie

300 gramów

4 łyżki

1 sztuka

3 łyżki

2 sztuki

1.5 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W dużym garnku podsmaż na oleju posiekaną cebulę i czosnek.

Ostra zupa meksykańska z jalapeno - Krok 1

Krok 2

Po chwili smażenia dodaj mięso oraz przyprawy kumin, kolendrę i przyprawę do mięs Knorr.

Ostra zupa meksykańska z jalapeno - Krok 2

Krok 3

Całość smaż aż mięso przestanie być surowe i większość płynu wyparuje. Mieszaj często aby nie zrobiły się grudki.

Ostra zupa meksykańska z jalapeno - Krok 3

Krok 4

Teraz posiekaj pomidory i wlej do garnka z mięsem.

Ostra zupa meksykańska z jalapeno - Krok 4

Krok 5

Dodaj również odcedzoną fasolkę i kukurydzę z puszki. Dolej wodę.

Ostra zupa meksykańska z jalapeno - Krok 5

Krok 6

Papryczkę jalapeno pokrój w plastry i dodaj do zupy. Jeśli chcesz aby była jeszcze ostrzejsza możesz również wlać zalewę z słoika.

Ostra zupa meksykańska z jalapeno - Krok 6

Krok 7

Na końcu dodaj posiekaną kolendrę. Podawaj z pieczywem.

Ostra zupa meksykańska z jalapeno - Krok 7
1

Opinie o przepisie

  • Zofia

    Zofia , 06.02.2025

    Często podaję zimą lub jesienią i wszystkim smakuje. Podaję z zarumienioną na oliwie bagietką.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ostra zupa meksykańska z jalapeno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ostra zupa meksykańska z jalapeno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ostra zupa meksykańska z jalapeno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ostra zupa meksykańska z jalapeno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ostra zupa meksykańska z jalapeno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ostra zupa meksykańska z jalapeno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ostra zupa meksykańska z jalapeno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ostra zupa meksykańska z jalapeno - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Czulent wołowy
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ostra zupa meksykańska z jalapenoOstra zupa meksykańska z jalapeno

Szukasz pomysłu na smaczne danie pełne aromatu? Przychodzimy ze sprawdzoną recepturą. Przed Tobą znakomita zupa meksykańska z jalapeno, której bogaty smak potrafi zachwycić. Przyrządzenie tego dania zajmuje mniej niż godzinę, więc możesz przygotować je w każdej chwili. To jak, kiedy zaczynasz? Smacznego!

Dla kogo?

Ostra zupa meksykańska to idealne danie dla wszystkich osób lubiących pikantną kuchnię. Jeżeli należysz do tego grona – koniecznie sięgnij po naszą recepturę. Na liście składników znajdziesz papryczki jalapeno w zalewie, które odpowiadają za aromat oraz ostrość dania. Skusisz się?

Na jaką okazję?

Jeżeli szykujesz się na spotkanie ze znajomymi, to koniecznie przygotuj dla każdego z nich naszą recepturę. Zupa meksykańska ostra z pewnością przypadnie im do gustu. Danie sprawdzi się także jako obiad lub kolacja dla domowników, jednak ze względu na pikantny smak nie podawaj jej dzieciom.

Czy wiesz, że?

Pikantna zupa meksykańska przepis jest bardzo prosty. W dużym garnku podsmaż na oleju posiekaną cebulę i czosnek. Później dodaj do naczynia mięso oraz warzywa. Całość posyp naszym tajnym składnikiem, czyli przyprawą marki Knorr. Widzisz, jakie to proste? Całą recepturę znajdziesz powyżej.

Dla urozmaicenia:

Chcesz, by pikantna zupa meksykańska była jeszcze bardziej ostra. Zaopatrz się w świeżą papryczkę chili oraz pieprz cayenne. Uważaj jednak na ilość tych dodatków, aby potrawa nadawała się do zjedzenia. Po spróbowaniu naszej receptury koniecznie podziel się w komentarzu swoją opinią!