Ozorki w sosie pomidorowo-kaparowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ozorki w sosie pomidorowo-kaparowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

heart
253 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

240 osób wydrukowało

Pobierz pdf

439 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

4 ziarna

3 sztuki

3 sztuki

1 sztuka

5 ziaren

sos:

1 sztuka

3 łyżki

3 łyżki

1 pęczek

1 opakowanie

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ozorki wymocz przez 30 minut w zimnej wodzie z solą. Następnie dokładnie umyj i wyszoruj szczoteczką. Wytnij gruczoły ślinowe (dwa odznaczające się punkty znajdujące się u nasady ozora). W garnku umieść ozorki i rozdrobnione warzywa. Zalej wszystko dwoma litrami wody, dodaj przyprawy oraz kostkę rosołową. Całość gotuj ok. 2 godziny.

Ozorki w sosie pomidorowo-kaparowym   - Krok 1

Krok 2

Ugotowane ozorki zalej zimna woda , ale nie studź ich do końca. Jeszcze ciepłe ozory dokładnie obierz ze skórki i pokrój w paseczki.

Ozorki w sosie pomidorowo-kaparowym   - Krok 2

Krok 3

Pomidora pokrój w grubą kostkę, a cebulę w piórka. Posiekaj czosnek, chilli i natkę pietruszki.

Ozorki w sosie pomidorowo-kaparowym   - Krok 3

Krok 4

Na rozgrzanej oliwie podsmaż czosnek i chili. Gdy czosnek się delikatnie zarumieni dodaj cebulę., Całość smaż chwilę, po czym na patelnie wrzuć pokrojonego w kostkę pomidora.

Ozorki w sosie pomidorowo-kaparowym   - Krok 4

Krok 5

Spaghetti Bolognese Naturalnie Smaczne Knorr rozmieszaj z w szklance wody. Z tym dodatkiem nasze danie nabierze wyjątkowego smaku i odpowiedniej konsystencji. Wlej mieszankę na patelnie, dodaj kapary , natkę pietruszki i pokrojone ozorki. Całość gotuj jeszcze przez dwie 2-3 minuty mieszając ze sobą.

Ozorki w sosie pomidorowo-kaparowym   - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Ozory podawaj z ziemniakami lub ryżem.

78

Opinie o przepisie

  • Teresa Kulczyńska

    Teresa Kulczyńska , 05.05.2017

    takich jeszcze nie jadłam ale często robię ozory wołowe w sosie chrzanowym są pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Stec

    Anna Stec , 13.10.2016

    Fuuuu bleee

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Mondroch

    Robert Mondroch , 17.09.2016

    Elcia gdzie kupić te ozory?.....żeby były smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Dworczak

    Roman Dworczak , 17.09.2016

    Nie! Musi być dobre.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ela Świder

    Ela Świder , 17.09.2016

    Ja wolę sama przyrządzić

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławek Maćkowiak

    Sławek Maćkowiak , 17.09.2016

    Pamietam takie podawane w barze na Toruń Głóny.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Brona

    Bożena Brona , 17.09.2016

    A skąd taka pewność,że ktoś nie próbował?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Garbacik

    Maria Garbacik , 17.09.2016

    To tak jak ja. Pozdrawiam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz Kałużny

    Grzegorz Kałużny , 17.09.2016

    Noooo...... pycha....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Garbacik

    Maria Garbacik , 17.09.2016

    Oj, nie kazdy. Ja za ozorki dziękuję.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Milena Motylska

    Milena Motylska , 17.09.2016

    O fuuuuuu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Wiszniewska

    Elżbieta Wiszniewska , 17.09.2016

    Sory,,,,nie ozory,,,,!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Henryk Feliks Zieliński

    Henryk Feliks Zieliński , 17.09.2016

    Bez sosów lubią to moje koty.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorotea Maria

    Dorotea Maria , 17.09.2016

    Mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Balcerzak

    Jacek Balcerzak , 17.09.2016

    Oj, dziewczęta, z ozorkami to ostrożnie...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andriu Baltazar

    Andriu Baltazar , 17.09.2016

    O dokładkę proszę.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Woloszczuk

    Krystyna Woloszczuk , 17.09.2016

    Dzisiaj kupilam ozorki, zrobie według tego przepisu ,napisze jak wyszly

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Florczuk

    Alicja Florczuk , 17.09.2016

    Ale nie ozorki ..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Kazimierska

    Irena Kazimierska , 17.09.2016

    Nie lubie tego co juz ktos mial raz w pisku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Sosnowska

    Anna Sosnowska , 17.09.2016

    I pomidoròwka na wywarze

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zdzisław Adamkiewicz

    Zdzisław Adamkiewicz , 17.09.2016

    Czyje ozorki?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ita Studzinska

    Ita Studzinska , 17.09.2016

    Pycha gdzie daja te cuda??

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zyta Hajduk

    Zyta Hajduk , 17.09.2016

    Fuj!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ignacy Piesiak

    Ignacy Piesiak , 17.09.2016

    Ja jednak jeszcze wolę damski języczek,niż bydlęcy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Franciszek Lewandowski

    Franciszek Lewandowski , 17.09.2016

    Mozecie mni podeslac te delikatne ozorki , miam , miam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Śledzik

    Anna Śledzik , 17.09.2016

    ja też dziękuję...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Michalak Karbowiak

    Barbara Michalak Karbowiak , 17.09.2016

    często kiedys robiłam ,,teraz częsciej robie gulasz z płucek do kaszy ,,też pychotka :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz Rogacki

    Grzegorz Rogacki , 17.09.2016

    Jestem ciekaw jak to smakuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bernard Strzelecki

    Bernard Strzelecki , 17.09.2016

    gdzie to podaja

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Krupa

    Andrzej Krupa , 17.09.2016

    Ino lo żarciu a może o spacerze po Tychach.

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ozorki w sosie pomidorowo-kaparowym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ozorki w sosie pomidorowo-kaparowym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ozorki w sosie pomidorowo-kaparowym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ozorki w sosie pomidorowo-kaparowym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ozorki w sosie pomidorowo-kaparowym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ozorki w sosie pomidorowo-kaparowym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ozorki w sosie pomidorowo-kaparowym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ozorki w sosie pomidorowo-kaparowym   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ozorki w sosie pomidorowo-kaparowym  Ozorki w sosie pomidorowo-kaparowym

Szukasz ciekawego sposobu na przygotowanie dania? W takim razie koniecznie wypróbuj przepis na ozorki w sosie pomidorowo-kaparowym. Namoczone ozorki umieść w garnku razem z rozdrobnionymi warzywami. Następnie zalej składniki dwoma litrami wody i dodaj przyprawy oraz kostki rosołowe. Smak potrawy z powodzeniem podkreślisz liściem laurowym, zielem angielskim, goździkami oraz czarnym pieprzem. Doskonałym uzupełnieniem dania będzie gęsty sos pomidorowo-kaparowy. Wystarczy, że zawartość torebki Spaghetti Bolognese Naturalne rozmieszasz w szklance wody. Przygotowaną mieszankę wlej na patelnię i połącz z kaparami, natką pietruszki i pokrojonymi ozorkami. Całość gotuj przez kilka minut, cały czas mieszając. Pamiętaj, że danie możesz również przyrządzić z sosem chrzanowym lub musztardowym. Gotowe ozorki podawaj razem z kaszą gryczaną lub ryżem oraz sałatką, np. z buraków lub marchewki. Jako dodatek idealnie sprawdzą się także kluski śląskie. Pobierz listę składników i przygotuj to doskonałe w smaku danie.