Pasta z Wędzonej Makreli i Twarogu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pasta z Wędzonej Makreli i Twarogu

Autor: maste_official Martyna Sobczak

ratingratingratingratingrating

6

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

1 pęczek

1 sztuka

1 sztuka

4 łyżki

1 łyżeczka

2 sztuki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Twaróg przełóż do dużej miski i dodaj przeciśnięte przez praskę dwa nieduże ząbki czosnku, pół łyżeczki chrzanu, 4 łyżki śmietany, łyżkę soku z cytryny, duży pęczek posiekanego szczypioru, jedną bardzo drobno posiekaną cebulę czerwoną oraz białą. Jeżeli używasz również czosnku marynowanego pokrój go w plasterki i również dodaj do sera. Dokładnie wszystko wymieszaj widelcem tak, aby twaróg połączył się ze wszystkimi składnikami na gładką i aksamitną masę. Następnie dopraw wszystko łyżeczką czosnku niedźwiedziego, połową łyżeczki czosnku granulowanego, solą oraz pieprzem.

Krok 2

Makrelę wędzoną oddziel od ości, poszarp na nieduże kawałki i dodaj do wcześniej przygotowanego twarogu. Następnie wymieszaj delikatnie całą masę, dopraw do smaku jeśli trzeba i wstaw pod przykryciem do lodówki na minimum godzinę. Po wyjęciu pasta z makreli może zgęstnieć, ja preferuje, gdy moja jest wilgotna, nieco lżejsza i trochę rzadsza wiec przeważnie dodaje jeszcze trochę śmietany lub jogurtu.

Krok 3

Pastę z makreli serwuj zawsze dobrze schłodzoną, na chrupiącym pieczywie ze świeżym ogórkiem zielonym, rzodkiewką bądź kiełkami. Super sprawdza się również na ugotowanym w mundurku ziemniaku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasta z Wędzonej Makreli i Twarogu   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasta z Wędzonej Makreli i Twarogu   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasta z Wędzonej Makreli i Twarogu   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasta z Wędzonej Makreli i Twarogu   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasta z Wędzonej Makreli i Twarogu   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasta z Wędzonej Makreli i Twarogu   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasta z Wędzonej Makreli i Twarogu   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pasta z Wędzonej Makreli i Twarogu   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej