Pasztet z kaczki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pasztet z kaczki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
7 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 kilogramy

100 gramów

200 gramów

200 gramów

100 gramów

1 opakowanie

4 sztuki

2 sztuki

5 łyżek

1 łyżeczka

1 łyżeczka

400 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

100 g posiekanej słoniny usmaż na patelni, wrzuć kurzą wątróbkę, podsmaż, ostudź i drobno posiekaj.

Krok 2

Cielęcinę, wieprzowinę i 100 gram słoniny zmiel w maszynce, dodaj przyprawy, posiekane szalotki, jajka i dwie łyżki koniaku dobrze wymieszaj.

Krok 3

Kaczkę wypatrosz, umyj, oddziel mięso od kości i zdejmij skórę. Mięso z piersi i nóżek oraz ozór wołowy pokrój w plastry.

Krok 4

Kawałki mięsa wymieszaj z masą z mielonego mięsa i pozostałym koniakiem. Fix Knorr wymieszaj w niewielkiej ilości wody i dodaj do masy mięsnej.

Krok 5

Formę wyłóż plastrami pozostałej słoniny, nałóż masę mięsną , z wierzchu przykryj skórą kaczki i cienką warstwą słoniny. Piecz w piekarniku przez 90 minut w temperaturze 180 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasztet z kaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasztet z kaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasztet z kaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasztet z kaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasztet z kaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasztet z kaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasztet z kaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pasztet z kaczki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pasztet z kaczkiPasztet z kaczki

Pasztet z kaczki jest wykwintnym daniem, które uświetni świąteczny stół lub przyjęcia. Jego wykonanie jest co prawda dosyć pracochłonne, ale wyszukany smak mięs i przypraw będzie warty każdej spędzonej w kuchni minuty. Zanim przystąpisz do przyrządzania pasztetu, musisz zaopatrzyć się w kilka rodzajów mięs: kaczkę, ozór wołowy, cielęcinę, wieprzowinę, słoninę oraz kurze wątróbki. Oprócz tego będziesz potrzebować także jajek, szalotek oraz korzennych przypraw – cynamonu i gałki muszkatołowej. Część mięs należy zmielić w maszynce razem z posiekaną szalotką, jajkami, koniakiem oraz przyprawami. Kaczkę opraw, a jej mięso pokrój na kawałki. Dodaj ją, wraz z plastrami ozora i koniakiem do masy z mielonego mięsa. Formę do pasztetu wyłóż plastrami słoniny, umieść na nich mięsną masę, a na wierzchu ułóż fragmenty kaczej skóry i cienką warstwę słoniny. Piecz w piekarniku. Gotowy pasztet podawaj na zimno, z dodatkiem pieczywa. Wypróbuj nasz przepis na tę smaczną potrawę z kaczki. Życzymy smacznego.