
Składniki
1 sztuka
400 gramów
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżeczka
5 sztuk
300 mililitrów
1 łyżka
5 łyżek
50 gramów
100 gramów
200 gramów
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron gotuję aldente według instrukcji opakowania. Odlewam szklankę wody od gotowania makaronu.
Krok 2
Dynię pozbawiam nasion, nie obieram ze skóry. Cebulę i czosnek kroję, przesmażam na oleju. Dodaję pokrojoną w kostkę dynię i dalej przesmażam. Dolewam szklankę wody od gotowania makaronu, kostki Knorr bulion warzywny i duszę na wolnym ogniu. Dolewam napój owsiany, dodaję pomidory suszone.
Krok 3
Jak dynia będzie miękka, dodaję mozzarelle startą typu wege i miksuję blenderem. Doprawiam solą, pieprzem, papryką według uznania. Słonecznika pestki prażę na suchej patelni. Tofu wędzone kroję w kostkę, przekładam do miseczki, dodaję łyżeczkę papryki wędzonej, odrobinę oleju. Przekładam na patelnię i chwilę podsmażam.
Krok 4
Makaron przekładam do sosu. Podaję z pestkami słonecznika, natką pietruszki, kostką tofu, posypuję startą mozzarella typu wege.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej