
Składniki
1 sztuka
2 łyżki
125 mililitrów
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
1.5 kilograma
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyte i osuszone mięso natnij na krzyż, posól i obsmaż na rozgrzanym oleju.
Krok 2
Następnie włóż do żaroodpornego naczynia, zalej szklanką wody.
Krok 3
Dodaj obraną cebulę i goździka piecz około 90 minut w temp. 200 stopni.
Krok 4
Upieczone mięso wyjmij, sos przelej do rondelka, dodaj trochę wody, wrzuć pokrojone śliwki i gotuj 15 minut.
Krok 5
Dodaj śmietanę, przypraw solą i pieprzem. Sos podawaj w osobnym naczyniu.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej