Pieczona golonka z kapustą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczona golonka z kapustą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 sztuki

1 łyżeczka

400 mililitrów

3 sztuki

1 pęczek

4 sztuki

500 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Golonki włóż do garnka. Zalej dwoma litrami wody. Kapustę poszatkuj i również przełóż do garnka i zalej wodą.

Krok 2

Do mięsa dodaj rozdrobnioną włoszczyzną.

Krok 3

Dodaj również połowę przypraw do golonki i pozostałe do kapusty.

Krok 4

Do mięsa dodaj dwie kostki Knorr, zaś do kapusty 1. Całość gotuj powoli ok. 1,5h.

Krok 5

Po tym czasie wyjmij kapustę i ułóż ją w naczyniu żaroodpornym. Na kapuście połóż odcedzone golonki. Całość polej odrobiną piwa.

Krok 6

Następnie piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, polewając od czasu do czasu piwem aż skorka zrobi się rumiana i chrupiąca. Podawaj z gotowanymi ziemniakami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona golonka z kapustą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona golonka z kapustą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona golonka z kapustą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona golonka z kapustą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona golonka z kapustą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona golonka z kapustą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona golonka z kapustą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczona golonka z kapustą  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej