Pieczone warzywa z ziołami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczone warzywa z ziołami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

3

heart
53 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

43 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

77 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 łyżki

3 sztuki

2 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz i pokrój w ćwiartki (większe ziemniaki pokrój w ósemki). Marchew obierz i pokrój w grubsze plastry.

Krok 2

W miseczce wymieszaj olej, czosnek oraz przyprawę. Warzywa przełóż do dużej miski, wlej przygotowany olej z przyprawami.

Krok 3

Igiełki rozmarynu oskub z gałązki i dodaj do warzyw. Wymieszaj wszystko razem i przełóż na blachę do pieczenia.

Krok 4

Warzywa wstaw do nagrzanego do 220 °C piekarnika i piecz przez 35 minut. Przed podaniem posyp startym serem. Podawaj jako dodatek do mięs i ryb z grilla.

Piotr  Murawski

Dobra rada:

Dodaj do warzyw pokrojoną drobno papryczkę chilli a ziemniaki nabiorą ostrego smaku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone warzywa z ziołami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone warzywa z ziołami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone warzywa z ziołami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone warzywa z ziołami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone warzywa z ziołami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone warzywa z ziołami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone warzywa z ziołami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczone warzywa z ziołami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej