Piersi kurczaka duszone ze śliwkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Piersi kurczaka duszone ze śliwkami

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

8

heart
10 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

31 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżki

2 sztuki

2 łyżki

10 sztuk

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy wzdłuż na pół. Każdy kawałek mięsa oprószamy przyprawami i zostawiamy w lodówce na godzinę do zamarynowania.

Krok 2

Na patelni niezbyt mocno rozgrzewamy oliwę. Kurczaka podsmażamy na oliwie na złoto z obu stron.

Krok 3

Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek i kropimy w kawałki. Do kurczaka dodajemy śliwki i wino, mieszamy, przykrywamy przykrywka i dusimy kilka minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Piersi kurczaka duszone ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Piersi kurczaka duszone ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Piersi kurczaka duszone ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Piersi kurczaka duszone ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Piersi kurczaka duszone ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Piersi kurczaka duszone ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Piersi kurczaka duszone ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Piersi kurczaka duszone ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej