Pikantne śledzie w ognistej zalewie z chili i kolendrą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pikantne śledzie w ognistej zalewie z chili i kolendrą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

23

heart
127 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

278 osób wydrukowało

Pobierz pdf

551 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 łyżeczka

2 sztuki

1 łyżka

2 sztuki

6 łyżek

0.25 łyżeczki

1 łyżka

0.5 pęczka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śledzie rozłóż na papierowym ręczniku, odsączając je z oleju. Pokrój na mniejsze kawałki pod lekkim skosem i ułóż na półmisku.

Pikantne śledzie w ognistej zalewie z chili i kolendrą - Krok 1

Krok 2

Szalotkę pokrój w drobną kostkę, zeszklij na rozgrzanej oliwie, następnie dodaj miód, chili oraz ketchup.

Pikantne śledzie w ognistej zalewie z chili i kolendrą - Krok 2

Krok 3

Sos zdejmij z ognia, dodaj ocet oraz pokrojone w drobną kostkę ogórki.

Pikantne śledzie w ognistej zalewie z chili i kolendrą - Krok 3

Krok 4

Sos dopraw do smaku przyprawą Knorr, dodaj pokrojoną drobno kolendrę i wymieszaj. Gotowy, wystudzony sos nałóż na każdy kawałek śledzia, udekoruj listkiem kolendry i podawaj, najlepiej schłodzone.

Pikantne śledzie w ognistej zalewie z chili i kolendrą - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do sosu możesz dodać również paprykę. Przygotowując sos, pokrój ją w drobną kostkę i przesmaż wraz z szalotką. Dalej postępuj już zgodnie z przepisem.

1

Opinie o przepisie

  • Kamil Warsicki

    Kamil Warsicki , 23.12.2019

    Zamiast układać śledzie obok siebie po prostu zmiksowalem wszystko ze sobą i również wyszło przepysznie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pikantne śledzie w ognistej zalewie z chili i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pikantne śledzie w ognistej zalewie z chili i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pikantne śledzie w ognistej zalewie z chili i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pikantne śledzie w ognistej zalewie z chili i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pikantne śledzie w ognistej zalewie z chili i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pikantne śledzie w ognistej zalewie z chili i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pikantne śledzie w ognistej zalewie z chili i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pikantne śledzie w ognistej zalewie z chili i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pikantne śledzie w ognistej zalewie z chili i kolendrąPikantne śledzie w ognistej zalewie z chili i kolendrą

Śledzie z chili to nieoczywiste połączenie, ale wbrew pozorom pikantna kuchnia znajduje wielu zwolenników na całym świecie. Przyprawy takie jak chili czy pieprz to podstawowe składniki lokalnych potraw z najodleglejszych zakątków globu. Choć najwięcej ostrych dań znajdziemy prawdopodobnie na kontynencie azjatyckim, nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać trochę pikanterii polskim, tradycyjnym przysmakom. Już dziś przygotuj pikantne śledzie z chili i kolendrą!

Dla kogo?

Dla miłośników dań, które rozgrzewają do czerwoności, a przy tym wybornie smakują!

Na jaką okazję?

Śledzie w occie z chili i kolendrą sprawdzą się w roli przystawki zarówno solo, jak i z chlebem.

Czy wiesz, że?

Niektórzy twierdzą, że śledzie można przygotować na sto sposobów. Nic w tym dziwnego, skoro przeciętny Polak zjada rocznie około 2 kg tej ryby. A ty jak często sięgasz po śledzie?

Dla urozmaicenia:

Do sosu możesz dodać świeżą paprykę. Pokrój ją w drobną kostkę i przysmaż wraz z szalotką. Dalej postępuj zgodnie z przepisem.