Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym i sałatką
średnie
125 osób zapisało

Składniki
1.3 kilograma
0.4 kilograma
2 sztuki
3 sztuki
3 łyżki
6 sztuk
3 łyżki
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
1 szklanka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
4 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotowujemy placki: Fileta myjemy i kroimy w kostkę, wkładamy do miski. Ziemniaki, cebulę i czosnek obieramy, myjemy i mocno rozdrabniamy w robocie kuchennym (jak na placki ziemniaczane). Przekładamy do miski z filetem. Wbijamy jajka, dodajemy cały Fix do placków ziemniaczanych, mąkę i jeszcze ewentualnie dosalamy. Całość dokładnie mieszamy.

Krok 2
Na patelni rozgrzewamy dużą ilość oleju. Smażymy placki różnej wielkości w zależności od upodobania. Ja smażyłam dość duże placki (tylko 2 weszły mi na patelnię). Każdy placek po usmażeniu odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.

Krok 3
Przygotowujemy sos: Pieczarki bardzo drobno kroimy. W rondelku roztapiamy masło. Na rozgrzane wkładamy pokrojone pieczarki, solimy i smażymy ok. 15 minut. Następnie wlewamy 1 szklankę wody i wsypujemy lubczyk. Gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Do śmietany wsypujemy mąkę, dokładnie roztrzepujemy i wlewamy do gotującego się sosu. Sos mamy gotowy.

Krok 4
Jeszcze tylko przygotowujemy sałatkę. Warzywa myjemy, kroimy według uznania. Sos sałatkowy przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, wlewamy na warzywa mieszamy.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Chrupiące placki ziemniaczane Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej