Udka z kurczaka z grzybami leśnymi w sosie | Przepisy.pl pixel

Podhalańskie udka z kurczaka z leśnymi grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

heart
594 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

380 osób wydrukowało

Pobierz pdf

819 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

400 gramów

1 sztuka

1 łyżka

2 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umytego i osuszonego kurczaka oprósz przyprawą, obsmaż w garnku na złoty kolor. Udka odłóż na chwilę na bok.

Podhalańskie udka z kurczaka z leśnymi grzybami  - Krok 1

Krok 2

W tym samym garnku podsmaż pokrojone w plastry grzyby i cebulę.

Podhalańskie udka z kurczaka z leśnymi grzybami  - Krok 2

Krok 3

Do garnka dodaj kurczaka, a całość zalej 200 ml zimnej wody. Aby danie nabrało pełnego smaku dodaj kostkę Rosół z kury Knorr i posiekany czosnek. Wszystko razem duś pod przykryciem około 30 minut.

Podhalańskie udka z kurczaka z leśnymi grzybami  - Krok 3

Krok 4

Powstały sos zapraw śmietaną i gotuj jeszcze kolejne 5 minut, na koniec dodaj posiekana natkę pietruszki.

Podhalańskie udka z kurczaka z leśnymi grzybami  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Udka z kurczaka możesz zastąpić piersią z kurczaka.

85

Opinie o przepisie

  • Basia

    Basia , 24.04.2022

    Te udka tylko 25 min. gotować? Wystarczy?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Bogusia Urbaniak

    Bogusia Urbaniak , 15.09.2019

    dziś zrobiłam i mam nadzieję że będą smakować?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Łachut

    Irena Łachut , 27.02.2016

    Danusiu to kiedy mogę wpaść na te udka? :-D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisław Kowalski

    Stanisław Kowalski , 27.02.2016

    a trujaki??/

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojciech Cygan

    Wojciech Cygan , 27.02.2016

    To jest bardzo dobre, tylko bez tego rakotwórczego Knorra

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Czaplicka

    Halina Czaplicka , 27.02.2016

    Ale ślina leci ,aż się głodna zrobiłam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojciech Rzeszewski

    Wojciech Rzeszewski , 27.02.2016

    Lubię łódka po góralski kasza i grzyby wiadomo ze z lasu przekropione śliwowicą. Tobi bierz się do roboty .Potrawki gawiedzi ci w smak . Tobi co robi?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edmund Piotr Murawski

    Edmund Piotr Murawski , 27.02.2016

    Aż ślinka leci.. Smacznego.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Józef Wilkiel

    Józef Wilkiel , 27.02.2016

    Chyba trzeba wypróbować wyglądają na mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Kiczek

    Marta Kiczek , 27.02.2016

    Mniammniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Niewiadomska

    Grażyna Niewiadomska , 27.02.2016

    Wolę kaczkę długo pieczoną na rożnie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Przybyła

    Halina Przybyła , 27.02.2016

    Smacznie wygląda to danie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Rzepecka

    Janina Rzepecka , 27.02.2016

    w którym lesie te grzyby?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesława Waśkiewicz

    Wiesława Waśkiewicz , 27.02.2016

    Wygląda pysznie. Smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Slawomir Kuchta

    Slawomir Kuchta , 27.02.2016

    Z grzybami to dla teściowej.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogusław Witwicki

    Bogusław Witwicki , 27.02.2016

    Udka z Podchala, grzyby z kąd??

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jo Ker

    Jo Ker , 27.02.2016

    So lecker wie Ihr! Hihi :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Gradys

    Halina Gradys , 27.02.2016

    napewno smakuje, ale ja nie jadam drobiu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Olszewski

    Krzysztof Olszewski , 27.02.2016

    Wspaniale wyglądają, pewnie też tak smakuja

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zdzislaw Grzyb

    Zdzislaw Grzyb , 27.02.2016

    ,,GRZYB'' jest dobry! pasuje nawet do wódeczki!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Romualda Milcz

    Romualda Milcz , 27.02.2016

    udka super,grzyby b dobre i do tego kasza gryczana ! Rarytas

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogumiła Garwol Zawadzka

    Bogumiła Garwol Zawadzka , 27.02.2016

    Myślę że dobre ale ja osobiście nie dodaję żadnych sztucznych przypraw z torebek,jarzynek ,rosołków-robię ze swoich warzyw.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam Kucharski

    Adam Kucharski , 27.02.2016

    A kurier do tych udek jakiś jest

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Czeslawa Pospieszna

    Czeslawa Pospieszna , 27.02.2016

    To kiedy na ten obiad można przyjechać ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał Brodaty

    Michał Brodaty , 27.02.2016

    Po pierwsze na zdjęciu są PODUDZIA kurczaka nie uda.trochę wiedzy o gotowaniu nie zaszkodzi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Joanna Dalbiak

    Katarzyna Joanna Dalbiak , 27.02.2016

    Pychota , często takie robię , grzybki sama jesienią zbieram w lesie ....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marianna Mościńska-Michałkowicz

    Marianna Mościńska-Michałkowicz , 27.02.2016

    No to smacznego Anno wiesz doskonale że to są tzw.pałki czyli nie udka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Pardyka

    Maria Pardyka , 27.02.2016

    ale wolę udka kurczaka z pieczarkami, a grzyby leśne duszone w śmietanie jako samoistne danie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edyta Adamowska

    Edyta Adamowska , 27.02.2016

    Bardzo dobre!Zrob to wpadne na obiad.

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Podhalańskie udka z kurczaka z leśnymi grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Podhalańskie udka z kurczaka z leśnymi grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Podhalańskie udka z kurczaka z leśnymi grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Podhalańskie udka z kurczaka z leśnymi grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Podhalańskie udka z kurczaka z leśnymi grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Podhalańskie udka z kurczaka z leśnymi grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Podhalańskie udka z kurczaka z leśnymi grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Podhalańskie udka z kurczaka z leśnymi grzybami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Podhalańskie udka z kurczaka z leśnymi grzybami Podhalańskie udka z kurczaka z leśnymi grzybami

Podhalańskie udka z kurczaka z leśnymi grzybami to danie na wiele okazji. Mięso drobiowe duszone jest w bulionie wraz z grzybami, z dodatkiem przypraw. Przed przyrządzeniem potrawy, dobrze jest najpierw umyte i osuszone udka skropić sokiem z cytryny (dzięki temu mięso będzie bardziej kruche). Powodzenia! 

Dla kogo?

Jeżeli lubisz ciekawe połączenia smaków, to udka z kurczaka z grzybami leśnym są właśnie dla Ciebie. Dodatkowo przygotowanie tego dania zajmuje niecałą godzinę, więc nawet nie zdążysz zmęczyć się w kuchni. Nie czekaj i już teraz przekonaj się, jak smakują udka w sosie grzybowym. 

Na jaką okazję?

Większa uroczystość, imieniny, codzienny obiad - udka z kurczaka w sosie grzybowym zawsze wypadają tak samo dobrze. Serwuj je, gdy tylko najdzie Cię ochota na coś smacznego. Niech udka z grzybami na stałe dołączą do Twojego menu. 

Czy wiesz, że?

Kurczaka podsmaż na małym ogniu, uważając, żeby go nie przypalić. Jeśli nie masz świeżych grzybów, użyj suszonych. Najpierw je namocz, a potem w tej samej wodzie ugotuj. Pamiętaj, żeby powstałego wywaru nie wylewać, ponieważ kurczak duszony z grzybami leśnymi zyska na tym dodatku. 

Dla urozmaicenia:

Podhalańskie udka z kurczaka z leśnymi grzybami podawaj na przykład z kaszą gryczaną, z podsmażanymi ćwiartkami ziemniaków lub z ryżem. Jako dodatek warzywny pasują duszone warzywa (m.in. brokuł, kalafior, marchewka) lub sałatka z kapusty pekińskiej. Koniecznie wypróbuj naszą propozycję na pałki z kurczaka w sosie grzybowym.