Polędwiczki wieprzowe z gnocchi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Polędwiczki wieprzowe z gnocchi

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

heart
415 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

194 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

266 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

1 szczypta

2 łyżki

80 dekagramów

1 sztuka

1.5 szklanki

1 łyżka

40 dekagramów

1 opakowanie

0.5 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj i osusz dokładnie polędwiczki. Następnie oprósz je mąką i obsmaż ze wszystkich stron na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy.

Polędwiczki wieprzowe z gnocchi - Krok 1

Krok 2

Rozpuść kostkę Bulionu grzybowego Knorr w 1,5 szklanki wrzącej wody. Wlej bulion do garnka, po czym przełóż do niego podsmażone polędwiczki i duś całość przez 10 minut.

Polędwiczki wieprzowe z gnocchi - Krok 2

Krok 3

Rozgrzej 1 łyżkę oliwy i podsmaż na niej warzywa. Dopraw do smaku tymiankiem, pieprzem oraz solą (jeśli uznasz to za konieczne), po czym dokładnie wymieszaj.

Polędwiczki wieprzowe z gnocchi - Krok 3

Krok 4

Posiekaj drobno orzeszki i dodaj je do warzyw.

Polędwiczki wieprzowe z gnocchi - Krok 4

Krok 5

Podgrzej gnocchi zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Polędwiczki wieprzowe z gnocchi - Krok 5

Krok 6

Polędwiczki wyjmij z sosu i pokrój w skośne plastry. Ułóż je na talerzach i polej sosem powstałym podczas gotowania. Podawaj z ciepłymi gnocchi oraz warzywami.

Polędwiczki wieprzowe z gnocchi - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polędwiczki wieprzowe z gnocchi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polędwiczki wieprzowe z gnocchi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polędwiczki wieprzowe z gnocchi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polędwiczki wieprzowe z gnocchi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polędwiczki wieprzowe z gnocchi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polędwiczki wieprzowe z gnocchi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polędwiczki wieprzowe z gnocchi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Polędwiczki wieprzowe z gnocchi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Polędwiczki wieprzowe z gnocchiPolędwiczki wieprzowe z gnocchi

„Gnocchi” to liczba mnoga od włoskiego słowa „gnocco”, co oznacza „grudę”. Jest to typowa potrawa codziennej kuchni włoskiej, przypominająca w smaku polskie kopytka, ale podana w nieco inny sposób. Gnocchi równie dobrze sprawdzają się jako kompletne danie główne polane pomidorowym sosem lub pesto, jak i dodatek do mięsa. W tej drugiej wersji doskonale komponują się z podsmażanymi i duszonymi polędwiczkami, pokrajanymi w skośne pasy. Zwieńczeniem obiadu są sezonowe warzywa podsmażane na oliwie. Aby uatrakcyjnić ich smak, posyp je drobno posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Całość podawaj na gorąco. Stworzona kompozycja smaków jest łatwa i szybka w przygotowaniu, dlatego poleca się ją szczególnie zabieganym, zapracowanym osobom, lubiącym nieskomplikowane, ale ciekawe rozwiązania kulinarne.