PPIEROGI ala SAJGONKI przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

PPIEROGI ala SAJGONKI

Autor: robertkowal1

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
6 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

21 osób wydrukowało

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

10 gramów

1 łyżka

4 sztuki

4 sztuki

0.5 łyżki

1 łyżka

2 łyżeczki

1.3 kilograma

3 sztuki

4 łyżki

200 gramów

2 sztuki

1 kilogram

1 sztuka

300 gramów

10 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

FARSZ Jeżeli kapusta jest dość kwaśna odsącz kapustę i zachowaj kwaśny wywar a następnie przepłukaj ją ciepłą wodą, Przełóż kapustę do garnka i dodaj wodę. Kminek posiekaj z masłem. Dodaj do kapusty razem z przyprawami i kostką Bulion na włoszczyźnie Knorr. Całość gotuj powoli przez 1 godzinę, aby kapusta stała się miękka. Przesiekaj nożem ostudzoną i odcedzoną kapustę w taki sposób, aby farsz do pierogów nie zawierał dużych kawałków.

Krok 2

Makaron ryżowy ugotuj w wodzie z dodatkiem 2 kostek Bulionu na włoszczyźnie oraz jednej Czosnku Knorr. Po ostudzeniu posiekaj podobnie jak kapustę.

Krok 3

Grzybki Mun wpierw należy umyć oraz zalać ciepłą wodą na około godzinę.

Krok 4

Papryczki Chili, grzybki mun i cebulę pokrój drobno i przesmaż na dużej patelni (Wok) na maśle.

Krok 5

Następnie do Wok'a dodaj posiekaną kapustę, makaron ryżowy i wszystko razem przesmaż. Dopraw do smaku Przyprawami w mini kostkach Czosnek Knorr i Majeranek Knorr, w razie potrzeby by zwiększyć kwasotę farszu dodawaj pomału wywar z kapusty. Dopraw także pieprzem.

Krok 6

CIASTO Przesiej mąkę i dodawaj olej oraz wodę, powoli zarabiając ciasto. Kiedy powstanie spoista masa, wyłóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj do momentu, gdy będzie gładkie i elastyczne. Rozwałkuj ciasto na cienki placek, za pomocą formy najlepiej w kształcie serca wykrój placuszki. Nakładaj do każdego placuszka pełną łyżeczkę farszu, zostawiając wolne brzegi (ok. 3-4 mm).

Krok 7

Zwilż wodą brzegi ciasta i zlep szczelnie pieróg za pomocą oprószonej mąką ręki. Koniuszkami palców zrób falbankę lub ściśnij krawędzie za pomocą widelca.

Krok 8

Gotuj pierogi w osolonej wodzie ok. 5 minut. Podawaj prosto z gotowanej wody z podsmażoną cebulą lub po ostygnięciu pierogi również podsmaż.

1

Opinie o przepisie

  • Weronika  Gadoś

    Weronika Gadoś , 15.12.2022

    TAK Lubię sajgonki, więc chętnie wypróbuję ten przepis. Wydaje się prostszy do zrobienia, niż sajgonki, które robiłam, co prawda tylko raz w życiu, ale były bardzo czasochłonne. Pominę tylko ostre papryczki, bo za nimi nie przepadam.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • PPIEROGI ala SAJGONKI                                         - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • PPIEROGI ala SAJGONKI                                         - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • PPIEROGI ala SAJGONKI                                         - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • PPIEROGI ala SAJGONKI                                         - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • PPIEROGI ala SAJGONKI                                         - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • PPIEROGI ala SAJGONKI                                         - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • PPIEROGI ala SAJGONKI                                         - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • PPIEROGI ala SAJGONKI                                         - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Pieczony klops
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej