Naleśniki zapiekane z kurczakiem i serem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Naleśniki zapiekane z kurczakiem i serem

Autor: Marta

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

125 mililitrów

125 mililitrów

1 sztuka

1 szklanka

2 łyżki

300 gramów

550 gramów

200 gramów

150 mililitrów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mleko, wodę, jajko, mąkę i olej na ciasto zmiksować razem tak, aby nie było grudek i odstawić 10-15 minut. Patelnię przetrzeć niewielką ilością tłuszczu. Na gorącą patelnię wylać niewielkie porcje ciasta i smażyć z obu stron, aż się lekko zrumienią.

Krok 2

Piekarnik rozgrzewać do 200 stopni. Na suchej patelni podsmażyć pokrojone w kostkę mięso. Kiedy kurczak się lekko zrumieni, wlać sos słodko – kwaśny. Chwilę razem gotować, aby lekko odparować zawartość. Po ok 10 minutach zgasić palnik. Zostawić do lekkiego przestygnięcia. Ser zetrzeć na tarce na drobne pazurki. Mleko zagotować i zostawić z ognia. Następnie dodać ser i mieszać , aż się rozpuści. Doprawić do smaku czosnkiem oraz ew. solą i pieprzem

Krok 3

Na każdy naleśnik nałożyć odpowiednią porcję nadzienia i zrolować. Na spód naczynia, w którym będziemy zapiekać wyłożyć połowę sosu serowego. Następnie na sos ułożyć zrolowane naleśniki.Resztę sosu serowego wylewamy pomiędzy i wokół naleśników. Na koniec wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać naleśniki ok. 15 – 20 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Naleśniki zapiekane z kurczakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Naleśniki zapiekane z kurczakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Naleśniki zapiekane z kurczakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Naleśniki zapiekane z kurczakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Naleśniki zapiekane z kurczakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Naleśniki zapiekane z kurczakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Naleśniki zapiekane z kurczakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Naleśniki zapiekane z kurczakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej