Ciasto czekoladowe z orzechami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto czekoladowe z orzechami

Autor: Ewa

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

200 gramów

3 sztuki

50 gramów

4 łyżki

100 mililitrów

1 łyżeczka

1 szczypta

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Masło rozpuszczamy na małym ogniu. Kiedy w połowie będzie rozpuszczone, dodajemy połamane na kostki 100g czekolady.

Krok 2

Czekamy aż przestygnie. Dodajemy mleko, jajka i dokładnie mieszamy trzepaczką.

Krok 3

Dodajemy cukier, proszek do pieczenia, sodę i kakao. Dokładnie mieszamy.

Krok 4

Dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia składników.

Krok 5

Blachę o wymiarach 20x20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Krok 6

Masę wlewamy na blaszkę. Wierzch posypujemy pozostałą (50g) pokrojoną na małe kwadraty czekoladą oraz pokrojonymi migdałami.

Krok 7

Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Następnie temperaturę zmniejszamy do 160 stopni i pieczemy przez 25-30 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto czekoladowe z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto czekoladowe z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto czekoladowe z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto czekoladowe z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto czekoladowe z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto czekoladowe z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto czekoladowe z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto czekoladowe z orzechami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej