Puree z dyni przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Puree z dyni

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynię pokrój w mniejsze kawałki. Kostkę bulionową knorr rozetrzyj z oliwą.

Krok 2

Dynię przełóż do naczynia żaroodpornego. Dodaj ząbki czosnku, igiełki rozmarynu i całość polej oliwą z kostką Knorr. Piecz w temperaturze 160 stopni przez 40 minut aż dynia dobrze zmięknie.

Krok 3

Po pieczeniu odstaw dynię do ostygnięcia. Następnie obierz z skóry. Pozbądź się również pestek.

Krok 4

Dynię wraz ziołami, czosnkiem i powstałym podczas pieczenia sosem przełóż do miksera. Dodaj masło, gałkę muszkatołową, pieprz i zmiksuj na gładkie puree. Podawaj do mięs i ryb. Rada Takie purée bez przypraw to także podstawa do zup, ciast albo deseru.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Puree  z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Puree  z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Puree  z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Puree  z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Puree  z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Puree  z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Puree  z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Puree  z dyni - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Budyniowiec
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Puree  z dyniPuree z dyni

Zastanawiasz się, co mogłoby być dobrą alternatywą dla takich dodatków obiadowych, jak ziemniaki, kasza lub ryż? Przyrządź smaczne purée z dyni, które będzie pasować zarówno do mięsnych pieczeni, warzyw gotowanych na parze, jak i rybnych filetów. Na początek pokrój dynię na mniejsze kawałki. Przed włożeniem jej do rozgrzanego piekarnika, polej ją wyrazistym bulionem warzywnym. Jej smak dobrze podkreśli także szczypta aromatycznego rozmarynu oraz kilka ząbków czosnku. Pod wpływem wysokiej temperatury, dynia puści sok i zmięknie, dzięki czemu z łatwością wydrążysz z niej miąższ. Opcjonalnie, po jej pokrojeniu na surowo, możesz wyłuskać z niej pestki. Wysuszone mogą stanowić dobrą przekąską w ciągu dnia. Miąższ z dyni wraz z rozmarynem i czosnkiem zmiksuj na gładką masę. Ewentualnie dodaj także gałkę muszkatołową. Purée podawaj np. z panierowaną rybą i surówką z czerwonej kapusty. Ponadto, bez dodatku przypraw, taka zmiksowana dynia będzie idealną podstawą dla zup kremów. Koniecznie wypróbuj nasz przepis i podziel się swoją opinią.