
Składniki
0.5 kilograma
200 gramów
400 gramów
100 gramów
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
0.5 kilograma
3 łyżki
3 łyżki
3 łyżki
1 sztuka
2 łyżki
250 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bakłażana nie obierać, pokroić w grubą kostkę. Posolić i odstawić na ok. 20 minut do puszczenia soku. Cukinię nie obierać, pokroić w plastry. Cebulę pokroić w plastry. Czosnek pokroić w drobną kosteczkę. Posolić i zmiażdżyć bokiem noża. Paprykę pokroić w dość cienkie paski i usunąć środek. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki oraz usunąć nasiona. Mięso mielone doprawić solą i pieprzem (ok. 1 łyżeczki) oraz ziołami do smaku (ok.1,5 łyżki), Obrać ziemniaki i pokroić w ćwiartki. Żółty ser zetrzeć na tarce.
Krok 2
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić pokrojony czosnek i cebulę. Zeszklić i zarumienić.
Krok 3
Wrzucić przyprawione mięso i usmażyć. Dorzucić bakłażana, cukinię, paprykę i pomidory oraz wlać przecier pomidorowy. Przyprawić ziołami (1,5 łyżki) i szczyptą soli i pieprzu. Dodać 1 listek laurowy. Zamieszać, przykryć całość i dusić ok. 20-30 minut od czasu do czasu mieszając.
Krok 4
Ziemniaki zagotować w lekko osolonej wodzie.
Krok 5
Można podawać wraz ziemniakami lub z chlebem. Po wyłożeniu na talerz posypać wcześniej startym serem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej