Rolada z boczku z karmelizowanymi jabłkami
łatwe
171 osób zapisało

Składniki
2 kilogramy
300 gramów
1 garść
3 sztuki
2 sztuki
100 gramów
1 opakowanie
3 listków
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso rozetnij tak, by powstał cienki płat, zaczynając od środka boczku. Powinno rozłożyć się jak książka.

Krok 2
Mięso obficie natrzyj z obu stron Przyprawą do żeberek Knorr, oprósz pokruszonym liściem laurowym. Przełóż do naczynia, przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na kilka godzin.

Krok 3
W międzyczasie obierz jabłko, pokrój go w plasterki, posiekaj drobno czosnek, suszone pomidory, szalotkę i szałwię.

Krok 4
Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju pozostałego z suszonych pomidorów, podsmaż na nim szalotkę z czosnkiem, suszone pomidory, plasterki jabłka i szałwię.

Krok 5
Składniki te rozłóż równomiernie na powierzchni boczku. Mięso ściśle zroluj i obwiąż sznurkiem.

Krok 6
Roladę wstaw do nagrzanego do 170°C piekarnika na 120 minut, obracając mięso co jakiś czas.


Dobra rada:
Tak przygotowana rolada jest idealna jako zimna przekąska, podawana jako wędlina, ale równie dobrze smakuje na gorąco w formie pieczeni podawanej na obiad.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Rolada z boczku z karmelizowanymi jabłkami
Nadziewane dania wciąż są na topie – nie tylko dobrze się prezentują, ale i smakują. Znudzeni monotonią w kuchni, szukamy innych przepisów niż kotlet schabowy z ziemniakami. I choć klasyka zawsze się broni, to czasem warto sięgnąć po coś nowego oraz urozmaiconego. Jednym z takich dań jest rolada z boczku z karmelizowanymi jabłkami. Twoje kubki smakowe będą Ci wdzięczne!
Dla kogo?
Dla wszystkich tych, którzy lubią połączenie smaku mięsa z owocami. Gotowy na słodko-słony kęs?
Na jaką okazję?
Rolada z boczku z karmelizowanymi jabłkami to świetna propozycja na obiad. To co, zawijamy?
Czy wiesz, że?
Karmelizowanie jabłek polega na ich podsmażaniu z dodatkiem cukru. To ciekawy dodatek nie tylko do mięs, ale i do naleśników na słodko.
Dla urozmaicenia:
Tak przygotowana rolada jest idealna jako zimna przekąska, podawana jako wędlina, ale równie dobrze smakuje w formie pieczeni serwowanej na obiad.