Rolada z boczku z karmelizowanymi jabłkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rolada z boczku z karmelizowanymi jabłkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

heart
86 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
110 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

66 osób wydrukowało

Pobierz pdf

171 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 kilogramy

300 gramów

1 garść

3 sztuki

2 sztuki

100 gramów

1 opakowanie

3 listków

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso rozetnij tak, by powstał cienki płat, zaczynając od środka boczku. Powinno rozłożyć się jak książka.

Rolada z boczku z karmelizowanymi jabłkami - Krok 1

Krok 2

Mięso obficie natrzyj z obu stron Przyprawą do żeberek Knorr, oprósz pokruszonym liściem laurowym. Przełóż do naczynia, przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na kilka godzin.

Rolada z boczku z karmelizowanymi jabłkami - Krok 2

Krok 3

W międzyczasie obierz jabłko, pokrój go w plasterki, posiekaj drobno czosnek, suszone pomidory, szalotkę i szałwię.

Rolada z boczku z karmelizowanymi jabłkami - Krok 3

Krok 4

Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju pozostałego z suszonych pomidorów, podsmaż na nim szalotkę z czosnkiem, suszone pomidory, plasterki jabłka i szałwię.

Rolada z boczku z karmelizowanymi jabłkami - Krok 4

Krok 5

Składniki te rozłóż równomiernie na powierzchni boczku. Mięso ściśle zroluj i obwiąż sznurkiem.

Rolada z boczku z karmelizowanymi jabłkami - Krok 5

Krok 6

Roladę wstaw do nagrzanego do 170°C piekarnika na 120 minut, obracając mięso co jakiś czas.

Rolada z boczku z karmelizowanymi jabłkami - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Tak przygotowana rolada jest idealna jako zimna przekąska, podawana jako wędlina, ale równie dobrze smakuje na gorąco w formie pieczeni podawanej na obiad.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rolada z boczku z karmelizowanymi jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rolada z boczku z karmelizowanymi jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rolada z boczku z karmelizowanymi jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rolada z boczku z karmelizowanymi jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rolada z boczku z karmelizowanymi jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rolada z boczku z karmelizowanymi jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rolada z boczku z karmelizowanymi jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rolada z boczku z karmelizowanymi jabłkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rolada z boczku z karmelizowanymi jabłkamiRolada z boczku z karmelizowanymi jabłkami

Nadziewane dania wciąż są na topie – nie tylko dobrze się prezentują, ale i smakują. Znudzeni monotonią w kuchni, szukamy innych przepisów niż kotlet schabowy z ziemniakami. I choć klasyka zawsze się broni, to czasem warto sięgnąć po coś nowego oraz urozmaiconego. Jednym z takich dań jest rolada z boczku z karmelizowanymi jabłkami. Twoje kubki smakowe będą Ci wdzięczne!

Dla kogo?

Dla wszystkich tych, którzy lubią połączenie smaku mięsa z owocami. Gotowy na słodko-słony kęs?

Na jaką okazję?

Rolada z boczku z karmelizowanymi jabłkami to świetna propozycja na obiad. To co, zawijamy?

Czy wiesz, że?

Karmelizowanie jabłek polega na ich podsmażaniu z dodatkiem cukru. To ciekawy dodatek nie tylko do mięs, ale i do naleśników na słodko.

Dla urozmaicenia:

Tak przygotowana rolada jest idealna jako zimna przekąska, podawana jako wędlina, ale równie dobrze smakuje w formie pieczeni serwowanej na obiad.