
Składniki
2 sztuki
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
2 sztuki
1 łyżka
15 dekagramów
8 plastrów
1 szklanka
8 plastrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso cienko rozbij. Jabłka pokrój na ćwiartki w tym 4 ćwiartki pokrój wzdłuż na cienkie plasterki.
Krok 2
Mięso oprósz solą, pieprzem i posmaruj musztardą. Przykryj plastrami wędliny i obłóż plasterkami jabłek. Zwiń ciasno w roladki i zepnij.
Krok 3
Cebulę pokrój w kostkę, boczek również. Roladki obsmaż na oleju i wyjmij.
Krok 4
Na tym samym tłuszczu zeszklij cebulę i boczek i ponownie włóż roladki. Podlej niepełną szklanką gorącej wody, przykryj i duś około 1 godziny.
Krok 5
Ćwiartki drugiego jabłka pokrój na cząstki. Dodaj do mięsa na 15 minut przed końcem duszenia. A na 5 mint przed końcem dodaj borówki.
Krok 6
Dopraw wszystko solą, pieprzem i w razie konieczności odrobiną cukru.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej