Rolady w sosie borowikowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rolady w sosie borowikowym

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

4

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

39 osób wydrukowało

Pobierz pdf

31 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 szklanki

8 szczypt

8 łyżeczek

1 szczypta

1 sztuka

2 łyżki

8 szczypt

4 łyżeczki

2 łyżeczki

8 szczypt

1 szklanka

8 sztuk

2 sztuki

8 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby namoczyć , a potem pokroić w paski .

Krok 2

Kotlety rozklepać jak na schabowe . Każdy kotlet polać odrobiną oleju , posmarować musztardą , posypać pieprzem .

Krok 3

Przygotować farsz mieszając mięso mielone z dobrze rozkruszonym razowcem , połową pokrojonych grzybów .Doprawić rozkruszoną mini kostką Smażona Cebulką i Delikatem .

Krok 4

Na każdy kotlet nałożyć porcje farszu .

Krok 5

Zwinąć rolady .Obwiązać nicią lub spiąć wykałaczkami lub szpilkami do zrazów. Posypać z wierzchu mieloną papryką .

Krok 6

Rozgrzać olej masłem . Obsmażyć rolady na rumiano . Przełożyć do garnka razem z tłuszczem od smażenia i reszta grzybów . Wlać wodę .

Krok 7

Dusić ok.45 minut do godziny .

Krok 8

Kiedy zrazy są już dobre - wyjąć je z garnka i pousuwać nici ( wykałaczki czy szpilki) .Sos rozrobić z pół szklanki zimnej wody i wlać do garnka . Wymieszać , zagotować i gotować 10 minut. Dodać śmietankę . Włożyć zrazy i podgrzać.

Krok 9

Podawać po 2 sztuki na porcję z kasza ( jęczmienną lub gryczaną ) na sypko i kiszonymi ogórkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rolady w sosie borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rolady w sosie borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rolady w sosie borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rolady w sosie borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rolady w sosie borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rolady w sosie borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rolady w sosie borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rolady w sosie borowikowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej