Ryba gotowana w Wermucie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryba gotowana w Wermucie

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

8

heart
65 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

42 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

96 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

100 gramów

50 mililitrów

10 gramów

1 sztuka

200 mililitrów

200 gramów

2 sztuki

3 ziarna

3 ziarna

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rybę umyj i osusz. Usuń z niej ości i pokrój na 4 filety.

Ryba gotowana w Wermucie - Krok 1

Krok 2

Koper włoski i pasternak pokrój na mniejsze kawałki. Umieść w garnku, zalej wermutem, dodaj przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy i pieprz) oraz Bulion na włoszczyźnie Knorr. Całość uzupełnij 300 mililitrami wody i doprowadź do wrzenia. Wszystko gotuj około 5 minut.

Ryba gotowana w Wermucie - Krok 2

Krok 3

Rybę ułóż w żaroodpornym naczyniu, a następnie zalej ugotowanym z warzywami bulionem.

Ryba gotowana w Wermucie - Krok 3

Krok 4

Do naczynia dodaj pokrojone wcześniej pomidory i czosnek oraz posiekaną bazylię. Całość zalej oliwą z oliwek. Wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 20 minut. Danie podawaj z opieczoną bagietką.

Ryba gotowana w Wermucie - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Aleksandra Kończak

    Aleksandra Kończak , 14.01.2017

    wermut wytrawny? ja dałam 1:1 , i to chyba było właśnie to, ryba pyszna. dobrze byłoby dołączyć info nt wina. większości kojarzy się z słodkim. wytrawny wermut ciągle trudny do kupienia. Nawet sprzedawcy nie zawsze wiedzą , że jest takowy. acha - robiłam sandacza

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryba gotowana w Wermucie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryba gotowana w Wermucie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryba gotowana w Wermucie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryba gotowana w Wermucie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryba gotowana w Wermucie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryba gotowana w Wermucie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryba gotowana w Wermucie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryba gotowana w Wermucie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryba gotowana w WermucieRyba gotowana w Wermucie

Rybę umyj i osusz. Usuń z niej ości i pokrój na 4 filety.