Sajgonki - przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sajgonki

Autor: anemone_

ratingratingratingratingrating

3

heart
44 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
7 os.
Drukuj

53 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

63 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

20 sztuk

30 dekagramów

20 dekagramów

1 sztuka

1 sztuka

5 łyżek

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę drobno siekamy. Marchewkę kroimy w krótkie i cienkie słupki. Na rozgrzanej oliwie smażymy cebulę oraz marchewkę. Pod koniec smażenia dodajemy Przyprawę w Mini kostkach Czosnek oraz pokrojone pędy bambusa.

Krok 2

Mięso obsmażamy na oleju. Dodajemy sos sojowy oraz warzywa. Dokładnie mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Chłodną już masę mieszamy z rozmąconym jajkiem.

Krok 3

Każdy płat papieru ryżowego moczymy przez chwilkę w ciepłej wodzie. Następnie na każdy płat nakładamy farsz i zwijamy (jak tortillę czy krokiety). Sajgonki podajemy od razu lub smażymy w dużej ilości oleju, aż do uzyskania złotego koloru. Podajemy z sosem sojowym lub sosem sweet hot chili.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sajgonki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sajgonki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sajgonki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sajgonki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sajgonki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sajgonki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sajgonki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sajgonki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - SajgonkiSajgonki

Azjatycka kuchnia słynie nie tylko z sushi. Prawdziwym symbolem wietnamskiego jedzenia są sajgonki, nazwane od jednego z tamtejszych miast. Kompozycją ze względu na sposób zawijania przypominają naleśniki albo krokiety. Jednak ich smak jest zupełnie inny – głównie przez połączenie papieru ryżowego z farszem, który może być skomponowany w dowolny sposób, a przeważnie zawiera bukiet warzyw oraz mięso: wieprzowinę, wołowinę albo kurczaka. Często spotykane są również sajgonki wegetariańskie oraz te zawierające owoce morza. W tej propozycji mięso mielone w odmianach wieprzowej oraz wołowej występuje wraz ze świeżą marchewką, cebulą oraz pędami bambusa, które wspólnie podsmażone i wymieszane składają się na intensywny farsz. Pozostaje go tylko zawinąć w płaty papieru ryżowego, a następnie zaprosić gości na azjatycką ucztę! Sajgonki najlepiej podać z sosem do maczania: sojowym, słodko-kwaśnym albo chili. Wedle upodobań. Jeżeli zainteresował Cię ten przepis, to nie czekaj i skorzystaj z niego przy najbliżej okazji.