Sałatka z kapusty pekińskiej a’la kimchi na szybko
łatwe
211 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
4 łyżki
1 opakowanie
100 gramów
2 łyżki
2 cm
2 łyżki
1 łyżka
2 sztuki
3 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
80 gramów
100 mililitrów
50 mililitrów
1 pęczek
2 sztuki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kapustę pekińską pokrój w grubą kostkę o wielkości 2 cm. Jabłko i gruszkę obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne oraz zetrzyj na tarce razem z marchewką i imbirem. Grzyby shitake namocz we wrzątku. Gdy zmiękną, posiekaj je drobno z czosnkiem, kolendrą i dymką.

Krok 2
Grzyby shitake wrzuć na patelnię. Smaż na rozgrzanym oleju, a następnie podlej grzyby sosem sojowym i odstaw na bok do wystygnięcia.

Krok 3
Pokrojoną kapustę umieść w naczyniu, oprósz solą i odstaw na kilka godzin, tak aby puściła sok. Kapustę starannie przepłucz w zimnej bieżącej wodzie. Dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru soli.

Krok 4
Połącz olej sezamowy, majonez, sos sojowy, starty imbir, czosnek, przyprawę Koreański Grill Knorr, sok z limonki, sos rybny oraz pastę Gochujang. Do powstałego w ten sposób sosu dodaj kapustę, starte jabłko, gruszkę, marchew, natkę kolendry i dymkę. Całość dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki na przynajmniej 1 godzinę, aby smaki się przegryzły.


Dobra rada:
Do sałatki możesz dodać trochę miodu lub cukru.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Przyprawa Koreański Grill Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z kapusty pekińskiej a’la kimchi na szybko
Współczesny tryb życia jest błyskawiczny – praca, kawa i śniadanie w locie, na spotkanie, po pracy na siłownię lub trening, a potem jak najszybciej do domu. Żadna kuchnia na świecie nie przystosowała się do wielkiego tempa funkcjonowania tak dobrze jak koreańska. Jedną z tych magicznych, szybkich receptur jest sałatka z kapusty pekińskiej a’la kimchi. Jak przygotować ją w rekordowym czasie i cieszyć się jedzeniem już po chwili? Zdradzamy w poniższym przepisie.
Dla kogo?
Dla osób, które mają mnóstwo do zrobienia i potrzebują czegoś smacznego oraz pożywnego możliwie najszybciej!
Na jakie okazje?
Na każdą naglącą sytuację – na błyskawiczny lunch, na drugie śniadanie dla zabicia głodu, na przekąskę w drodze na spotkanie lub na przerwę w pracy.
Czy wiesz, że?
Kimchi jest powszechnie uznawane za intensywny przysmak, do którego trzeba się przyzwyczaić. Zazwyczaj tę mocno kwaśną kapustę podaje się do ramenu. Ma takie samo zastosowanie jak imbir do sushi — resetuje kubki smakowe i węch, by każdy kęs jedzenia smakować na nowo.
Dla urozmaicenia:
Dla zrównoważenia kwaskowatości do sałatki kimchi można dodać miodu.