Sałatka z mięsnymi kuleczkami i bratkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z mięsnymi kuleczkami i bratkami

Autor: Domcia

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżka

150 gramów

2 łyżki

1 sztuka

1 opakowanie

1 łyżka

10 sztuk

null

250 gramów

2 łyżki

1 sztuka

null

3 łyżeczki

1 łyżeczka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

70 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie z oliwek do zeszklenia. Mięso mielone wymieszać z podsmażoną cebulą, jajkiem, przyprawą do gyrosa, słodką papryką i posiekaną pietruszką. Formować małe kuleczki oprószając je mąką. Kulki podsmażyć na oliwie z oliwek, ostudzić.

Krok 2

Sałaty rozrywać do miski. Dodać paprykę, ogórek, kukurydzę, pomidorki koktajlowe pokrojone w ćwiartki, żółty ser i mięsne kuleczki.

Krok 3

Sos sałatkowy wymieszać z ketchupem, oliwą z oliwek i wodą, wymieszać z sałatką, dodać bratki.

Krok 4

Posypać grzankami. Podawać w miseczkach serowych.

Krok 5

Miseczki serowe: Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Ser wysypać na blachę tworząc kółka. Podpiec w 200 st.C ok. 10 min. Ser natychmiast zdjąć z papieru i włożyć do miseczek tworząc miseczki serowe, zostawić do całkowitego wystudzenia. Smacznego!

Domcia

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z mięsnymi kuleczkami i bratkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z mięsnymi kuleczkami i bratkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z mięsnymi kuleczkami i bratkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z mięsnymi kuleczkami i bratkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z mięsnymi kuleczkami i bratkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z mięsnymi kuleczkami i bratkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z mięsnymi kuleczkami i bratkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z mięsnymi kuleczkami i bratkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej