
Składniki
400 gramów
1 opakowanie
1 opakowanie
300 gramów
200 gramów
200 gramów
100 gramów
1 sztuka
1 sztuka
3 sztuki
2 sztuki
20 gramów
2 łyżki
1 pęczek
12 listki
1 łyżeczka
2 łyżki
200 mililitrów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki i marchew obierz, pokrój w kostkę i ugotuj. Czerwoną paprykę i cebulę pokrój w kostkę. Czosnek, chili, natkę kolendry i miętę posiekaj. Zetrzyj na tarce imbir.

Krok 2
W dużym garnku z szerokim dnem na rozgrzanym tłuszczu podsmaż cebulę i paprykę. Gdy cebula się zeszkli, dodaj chili, czosnek oraz imbir. Całość smaż przez chwilę, a następnie dodaj Curry Knorr, Kmin rzymski z Indii Knorr oraz przyprawę Garam Masala Knorr. Smaż chwilę, aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć. Dodaj ziemniaki, marchew, pokrojone na trzy części fasolki oraz groszek. Smaż krótko, cały czas mieszając. Warzywa dopraw do smaku solą oraz posiekaną natką kolendry i miętą. Odstaw na bok do wystygnięcia.

Krok 3
Jajka roztrzep w misce. Rozmroź ciasto egg rolls i przekrój je na pół po skosie, tak aby powstały duże trójkąty. Ciasto trzymaj cały czas pod przykryciem, żeby się nie wysuszyło.

Krok 4
Pojedynczy prostokąt wycięty z ciasta posmaruj jajkiem, na środek nałóż łyżkę warzywnego farszu. Brzegi ciasta zawiń, zawijając je wokół siebie, aż powstanie trójkątny pierożek.

Krok 5
Samosy smaż na mocno rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Po usmażeniu pierożki układaj na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.


Dobra rada:
Pierożki podawaj z raitą z ogórka i jogurtu lub z dowolnym sosem chutney.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Samosy
Przekąska na imprezę czy kolacja na sobotni wieczór? Indyjskie samosy będą dobre na każdą okazję. Ciasto nadziewane mnóstwem warzyw, podane z ulubionym sosem to smaczny pomysł na co dzień i od święta.
Dla kogo?
Dla miłośników testowania potraw świata. Oryginalne samosy to smak, który warto poznać i zaprosić na dłużej do swojej kuchni.
Na jaką okazję?
Samosy sprawdzą się jako przekąska, ale będą też pasować na obiad bądź kolację. To danie niezwykle uniwersalne!
Czy wiesz, że?
Samosy wywodzą się z kuchni indyjskiej. Jest to ciasto nadziewane farszem warzywnym lub mięsnym, w kształcie trójkątnego pierożka.
Dla urozmaicenia:
Samosy podawaj z ulubionym sosem. Świetnie sprawdzi się w tej roli dip na bazie jogurtu naturalnego i ogórka.