Schabowy z indyka z pieczoną papryką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Schabowy z indyka z pieczoną papryką

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

6

heart
410 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

53 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

121 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

0.5 łyżeczki

1 sztuka

1 sztuka

0.5 łyżeczki

1 sztuka

1 łyżka

100 gramów

80 mililitrów

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Paprykę zawiń w folię aluminiową upiecz do miękkości , wystudź obierz ze skóry.

Schabowy z indyka z pieczoną papryką - Krok 1

Krok 2

Indyka pokrój w cienkie plastry, rozbij je tłuszczakiem , delikatnie oprósz solą. Na mięsie ułóż kawałek czerwonej papryki, mięso zawiń do środka. Oprósz w mące.

Schabowy z indyka z pieczoną papryką - Krok 2

Krok 3

Jajko rozmieszaj widelcem dodaj do niego 3 łyżki mleka i przyprawy. W rozkłóconym jajku zanurz kotleciki z indyka a następnie o panieruj je w bułce tartej.

Schabowy z indyka z pieczoną papryką - Krok 3

Krok 4

Kotlety smaż po kilka minut z każdej strony na złoty kolor tak aby doszły w środku.

Schabowy z indyka z pieczoną papryką - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do środka obok papryki można dodać plaster żółtego sera.

2

Opinie o przepisie

  • mniam

    mniam , 12.12.2021

    Fajne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Okradziony

    Jan Okradziony , 16.05.2020

    Niewiedziałem ze indyk ma schab

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Schabowy z indyka z pieczoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Schabowy z indyka z pieczoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Schabowy z indyka z pieczoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Schabowy z indyka z pieczoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Schabowy z indyka z pieczoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Schabowy z indyka z pieczoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Schabowy z indyka z pieczoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Schabowy z indyka z pieczoną papryką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Schabowy z indyka z pieczoną paprykąSchabowy z indyka z pieczoną papryką

Schabowy, jak sama nazwa wskazuje, kojarzy się przede wszystkim ze schabem. Czas jednak złamać schematy i spróbować tego kotleta w innej wersji: oto przepis na schabowego z indyka z pieczoną papryką. Nasza propozycja z pewnością was zaskoczy, przede wszystkim w zakresie wyjątkowego smaku i głębokiego aromatu dania, który pochodzi bezpośrednio z oryginalnej mieszanki przypraw. Atutem schabowego z indyka jest także pieczona papryka, doskonale komponująca się z delikatnością mięsa.

Dla kogo?

Schabowy z indyka to przepis dla każdego, kto szuka urozmaicenia domowego menu obiadowego.

Na jaką okazję?

Kotlety z indyka są doskonałą propozycją na obiad, zarówno codzienny, jak i świąteczny.

Czy wiesz, że?

Indyki domowe różnią się nie tylko wielkością, ale także kolorem upierzenia, które wskazuje na konkretną rasę ptaków. Wśród hodowanych w Polsce indyków najczęściej spotyka się rasy bronz, bronz szerokopierśny oraz beltsville.

Dla urozmaicenia:

Aby wzbogacić smak mięsa, do środka kotleta włóżcie kawałek sera żółtego, który z pieczoną papryką stworzy idealne nadzienie.