
Składniki
450 gramów
1 opakowanie
150 mililitrów
2 sztuki
5 łyżek
2 łyżki
15 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Świeży kalafior podziel na mniejsze różyczki i ugotuj go do miękkości. Kalafiora mrożonego gotuj bezpośrednio po otwarciu opakowania przez 1 minutę.

Krok 2
Roztrzep jajka.

Krok 3
Każdą różyczkę kalafiora maczaj w mące, jajku, a następnie w bułce tartej.

Krok 4
Smaż na rozgrzanym oleju, aż będą rumiane.

Krok 5
Fix Świderki z kurczakiem w sosie serowym Knorr wymieszaj ze śmietanką i zagotuj. Podawaj kalafior z sosem serwowanym osobno.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Świderki z kurczakiem w sosie serowym Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kalafior smażony
Wydaje ci się, że proste dania są nudne i niesmaczne? Jest zupełnie odwrotnie! A przekonasz się o tym, sięgając po nasze receptury. Siła tkwi w prostocie i uniwersalnych składnikach, dlatego dziś proponujemy ci przepis na smażonego kalafiora. Przygotuj go w tradycyjny sposób – obsmaż w bułce tartej i w jajku – a na pewno zaczniesz jeść go częściej! Gwarantujemy, że ta nowa odsłona ulubionego warzywa wprowadzi powiew świeżości do twojego menu i być może zagości w nim na dłużej. Chrupiąca panierka i miękkie wnętrze to duet, któremu nie oprą się nawet najbardziej wymagający krytycy kulinarni. Nie czekaj i już teraz się o tym przekonaj, ponieważ wszystkie wskazówki i porady na ciebie czekają! Maczaj rumiane różyczki kalafiora w aromatycznych sosach, a później wracaj do naszego przepisu, gdy tylko poczujesz chęć na zjedzenie czegoś naprawdę smacznego. Przecież przygotowanie tego dania to jedyne pół godziny, więc po recepturę sięgniesz nawet w najbardziej zabieganym dniu. Apetycznie, prosto i błyskawicznie – tak, jak najbardziej lubimy. Życzymy ci powodzenia i, co najważniejsze, smacznego.
Dla kogo?
Kalafior smażony w bułce tartej to danie, które wykonasz nawet wtedy, gdy na co dzień z gotowaniem jest ci nie po drodze. Jego przygotowanie nie sprawia żadnych problemów, więc nie martw się, że coś się nie uda. W tym przypadku specjalne umiejętności w kuchni nie są wymagane. Należysz do grupy kulinarnych nowicjuszy? Nic nie szkodzi, śmiało sięgnij po naszą recepturę i ciesz się smacznym oraz wyjątkowo prostym posiłkiem. Różyczki smażonego kalafiora sprawdzą się też jako szybka przekąska do pracy lub na uczelnię. Przygotuj do nich grzanki z chleba tostowego i ciesz się niebanalnym posiłkiem poza domem. A to wszystko w jedyne pół godziny! Jeśli więc zależy ci na czasie i szukasz pomysłów na szybkie dania, to smażony kalafior będzie strzałem w dziesiątkę. Nie zamartwiaj się o godziny spędzone w kuchni, nasza receptura pokaże ci, że uzyskanie najlepszych rezultatów w kuchni jest błyskawicznym zadaniem. Kiedy rozpoczniesz przygotowania?
Na jaką okazję?
Smażony kalafior to danie, które świetnie sprawdzi się jako przystawka zapowiadająca ucztę kulinarną z innymi smakołykami. Pobudź tym daniem apetyt gości, co sprawi, że z niecierpliwością będą czekać na więcej! Kto powiedział, że kalafior smażony to tylko przekąska i niepełny posiłek? Na pewno nie my! Tym białym warzywem naprawdę da się najeść, dzięki czemu możesz podać je także na obiad lub kolację. Jeżeli chcesz zaserwować je z innymi dodatkami, to w szczególności polecamy ci fasolkę szparagową. Wybierz swoją ulubioną kompozycję warzyw i serwuj ją na talerzu. Kalafiora z patelni równie dobrze możesz podać w roli przekąski na grillu. Idealnie skomponuje się ze smakiem kiełbasek i soczystej karkówki. Możesz również dorzucić go do mięsno-warzywnych szaszłyków. Do tego przygotuj komplet dipów i obserwuj, jak szybko talerz robi się pusty! Kalafior w bułce tartej to danie, które zachwyci walorami nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Czy wiesz, że?
Chcesz, by kalafior smażony na patelni wyszedł idealny? Zadbaj o świeżość wybieranego warzywa! Psujący się kalafior ma na powierzchni brązowe plamy oraz jest wilgotny. Jeżeli zauważysz którąś z tych oznak zepsucia, koniecznie wyrzuć warzywo i nie wykorzystuj go do gotowania. Świeży kalafior to podstawa, która pozwoli ci przygotować smaczne danie według naszego przepisu. To nie koniec naszych kulinarnych porad! Wpłynąć możesz również na czas przygotowywania potrawy. Aby kalafior na patelni usmażył się szybciej, możesz wcześniej odgotować go w wodzie. Dzięki temu skrócisz czas obróbki termicznej. Z kolei to pomoże ci zredukować ryzyko spalenia bułki tartej, która jest bardzo podatna na wpływ wysokiej temperatury. Jeśli chcesz przygotować bułkę tartą do kalafiora w inny sposób, wsyp ją na rozgrzany olej lub masło i mieszaj, aż się zarumieni. Następnie posyp kalafiora drobnymi kawałkami pieczywa. Uruchom wyobraźnię w kuchni, a później ciesz się wyjątkowymi rezultatami.
Dla urozmaicenia:
Chcesz, aby smażony kalafior w panierce wyróżniał się bogactwem smaków i aromatów? Mamy na to sposób! Kalafior z patelni doskonale smakuje w towarzystwie różnych sosów. Możesz przygotować je na bazie jogurtu, śmietany lub majonezu, dodając swoje ulubione zioła i przyprawy. Z pomocą przychodzi również produkt Fix Świderki z kurczakiem w sosie serowym Knorr, który urozmaici smak dania i usprawni proces przyrządzania potrawy. Z takim sosem kalafior smażony w bułce tartej nie będzie miał sobie równych, a gotowanie stanie się czystą przyjemnością. Jeśli chcesz nadać kalafiorowi więcej smaku, podczas smażenia dodaj łyżkę masła. Dzięki niemu drobne kawałki bułki tartej przejmą aromat masła, a całość będzie smakowała jeszcze lepiej! Po przygotowaniu naszej receptury koniecznie napisz, co najbardziej smakowało ci w smażonym kalafiorze. Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna, więc nie zapomnij zostawić komentarza. Smacznego!