Sos do pieczeni z czosnkiem i pietruszką
łatwe
668 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Czosnek posiekaj drobno i rozetrzyj na desce nożem.

Krok 2
Na rozgrzanym oleju podsmaż czosnek, wlej 250 ml ciepłej wody i dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr , dzięki której sos będzie gęsty i dobrze doprawiony. Sos gotuj 2-3 minuty.

Krok 3
W trakcie gotowania dodaj posiekaną natkę pietruszki. Gotowy sos podawaj do pieczonych mięs, np. karkówki.


Dobra rada:
Przygotowując mięso do pieczenia, obsmaż je najpierw z każdej strony, a powstały na patelni sok ze smażenia wykorzystaj do przygotowania sosu.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Sos do pieczeni jasny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPodobne przepisy
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Sos do pieczeni z czosnkiem i pietruszką
Pieczone mięsa zyskują pełnię smaku, kiedy połączysz je z gęstym i aromatycznym sosem. Do czerwonych mięs, takich jak wieprzowina, wołowina czy dziczyzna, najlepiej pasują sosy ciemne, zaś do białych – jasne. Proponowany w tym przepisie sos do pieczeni z czosnkiem i pietruszką podkreśli charakter np. rolad wołowych z boczkiem i ogórkiem kiszonym, schabu oraz szpikowanej słoniną sztufady wołowej. Wykorzystaj czas, w którym mięso znajdzie się w piekarniku albo na patelni i przyrządź ten znakomity sos. Zacznij od posiekania czosnku, a następnie rozetrzyj go na desce, żeby uwolnić z niego pełnię smaku. Podsmaż go, dodaj wodę i esencję do sosu pieczeniowego. Gotuj sos przez chwilę, żeby odparować z niego część wody, a kiedy będzie już aksamitny, dołącz posiekaną drobno natkę pietruszki i wymieszaj. Gotowy sos pieczeniowy przelej do eleganckiej sosjerki albo polej nim mięso na półmisku. Przygotuj ten dodatek i przekonaj się, że sprawdzi się na wiele okazji i na stałe zagości w Twoim świątecznym menu.