Sos pomidorowy, nie tylko do gołąbków przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos pomidorowy, nie tylko do gołąbków

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

1

heart
12 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

3 łyżki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do garnuszka nalej pół litra wody, dodaj Delikat, ziele i listek laurowy. Zagotuj.

Krok 2

W miseczce rozmieszaj koncentrat pomidorowy, mąkę i śmietanę. Dodaj trochę wrzątku z garnka, wymieszaj i całość przelej do garnka z wrzątkiem i przyprawami. Gotuj na niewielkim ogniu jeszcze przez minutę, cały czas mieszając.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos pomidorowy, nie tylko do gołąbków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos pomidorowy, nie tylko do gołąbków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos pomidorowy, nie tylko do gołąbków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos pomidorowy, nie tylko do gołąbków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos pomidorowy, nie tylko do gołąbków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos pomidorowy, nie tylko do gołąbków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos pomidorowy, nie tylko do gołąbków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos pomidorowy, nie tylko do gołąbków - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Sos cumberland
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

średnie

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos pomidorowy, nie tylko do gołąbkówSos pomidorowy, nie tylko do gołąbków

Sos pomidorowy – lubiany na całym świecie, a zwłaszcza na południu Europy, skąd pochodzi. Jego przygotowanie jest proste i nie przysparza wielu problemów. Nie potrzebujesz do tego wielu składników – podstawowym będą, oczywiście, pomidory. Dobrze sprawdzi się koncentrat pomidorowy – jeśli go użyjesz, sos będzie miał gładką, jedwabistą konsystencję. Możesz także użyć pomidorów z puszki – krojonych i obranych ze skóry – przed użyciem warto je jednak zblendować. Gotowy sos dopraw odpowiednimi przyprawami. Dzięki nim osiągniesz pożądaną ostrość. Pikanterii nada mu pieprz i papryka chili. Do wersji łagodnej wybierz liść laurowy, ziele angielskie, oregano lub bazylię. Dwa ostatnie składniki możesz wykorzystać również do dekoracji – połóż listek wybranego zioła na daniu, które polejesz sosem. Dowolnie wydłużaj lub skracaj czas gotowania sosu – w zależności od oczekiwanej gęstości. Gotowy będzie pasował do wielu potraw – kotlety mielone, spaghetti i gołąbki to tylko niektóre z przykładów. Z pewnością znajdziesz wiele własnych sposobów na zastosowanie go w swoim menu. Podziel się nimi w komentarzu.