Azjatyckie stir-fry z wołowiną i szparagami
łatwe
204 osoby zapisały

Składniki
500 gramów
1 opakowanie
1 pęczek
1 sztuka
0.5 łyżeczki
1 pęczek
2 łyżki
2 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w paski i wymieszaj dokładnie z olejem sezamowym, posiekanym czosnkiem i imbirem. Szparagi pokrój w 5 cm kawałki pod skosem i sparz krótko we wrzącej wodzie.
Krok 2
Fix Knorr rozmieszaj z 300 ml wody i zagotuj.
Krok 3
Mięso przesmaż na mocno rozgrzanej patelni (najlepiej jeśli masz wok'a) z olejem, dodaj szparagi oraz przygotowany sos, który nada daniu orientalny smak. Całość zagotuj.
Krok 4
Sezam upraż na rozgrzanej suchej patelni. Zieloną część dymki pokrój ostrym nożem w małe kawałki pod skosem.
Krok 5
Gotowe danie wyłóż na talerze, posyp sezamem oraz pokrojonym szczypiorem. Podawaj z ryżem.

Dobra rada:
Jeśli lubisz ostre smaki, dodaj do potrawy posiekaną papryczkę chilli.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Do potraw chińskich Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Azjatyckie stir-fry z wołowiną i szparagami
Stir-fry jest powszechnie znanym w kuchni azjatyckiej, a zwłaszcza chińskiej, sposobem przyrządzania potraw z warzyw i mięsa. Szybkie smażenie w woku na dużym ogniu pozwala lepiej zachować smak oraz kolor i konsystencję składników. Z tego przepisu dowiesz się, jak przygotować azjatycki stir-fry z wołowiną i szparagami. Do zrobienia tego dania użyj rostbefu, czyli najdelikatniejszej, soczystej części tuszy wołowej. Najpierw pokrój mięso w wąskie paski. Obtocz je w mieszance oleju sezamowego, startego, świeżego korzenia imbiru oraz przeciśniętego przez praskę czosnku. Połączenie orzechowego smaku oleju, pikantności czosnku i cierpkości imbiru nada potrawie orientalnego charakteru. Będziesz także potrzebować świeżych zielonych szparagów, które trzeba wcześniej pozbawić zdrewniałych części. Wołowinę i szparagi smaż na oleju roślinnym – najlepiej użyć w tym celu woka. Danie podawaj natychmiast po przyrządzeniu, najlepiej z dodatkiem ryżu, posypane prażonym sezamem i posiekanym drobno szczypiorkiem.