Syczuańskie bakłażany z czerwoną papryką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Syczuańskie bakłażany z czerwoną papryką

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

1 szczypta

1 łyżka

2 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

10 dekagramów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na mocno rozgrzany w woku oleju wrzuć pokrojony w plastry czosnek i podsmaż go. Teraz dodaj pokrojony w pół plastry bakłażan i podsmażaj przez pół minuty, mieszając.

Krok 2

Następnie wlej ocet ryżowy. Zmniejsz ogień, przykryj wok i duś przez 5 minut mieszając od czasu do czasu. Sprawdź czy bakłażan zmiękł. Jeśli tak to wrzuć pokrojoną w paski paprykę, posiekane chili oraz pieczarki bez zalewy pokrojone w cząstki. Dokładnie wszystko wymieszaj.

Krok 3

Wlej sos sojowy oraz dodaj pozostałe przyprawy i odrobinę cukru.

Krok 4

Dodaj również przyprawę Knorr i gotuj jeszcze 2-3 minuty.

Krok 5

Ściągnij pokrywkę i gotuj kilka minut tak aby nie rozgotował się bakłażan. Serwuj z ryżem ugotowanym na sypko.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Syczuańskie bakłażany z czerwoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Syczuańskie bakłażany z czerwoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Syczuańskie bakłażany z czerwoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Syczuańskie bakłażany z czerwoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Syczuańskie bakłażany z czerwoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Syczuańskie bakłażany z czerwoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Syczuańskie bakłażany z czerwoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Syczuańskie bakłażany z czerwoną papryką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Pizza ze szpinakiem
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Najnowsze artykuły

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej