Szaszłyki z kurczaka z oliwkami i orzechami włoskimi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szaszłyki z kurczaka z oliwkami i orzechami włoskimi

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
78 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

2 łyżki

100 gramów

50 mililitrów

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka pokrój w dużą kostkę o boku o 3-4cm jak na szaszłyki.

Szaszłyki z kurczaka z oliwkami i orzechami włoskimi - Krok 1

Krok 2

Oliwki, orzechy i natkę pietruszki posiekaj. Przełóż do miski. Wlej olej i dodaj przyprawę Knorr. Całość wymieszaj aż powstanie marynata.

Szaszłyki z kurczaka z oliwkami i orzechami włoskimi - Krok 2

Krok 3

Włóż do marynaty kurczaka dokładnie wymieszaj mięso i zadziewaj na patyki od szaszłyków.

Szaszłyki z kurczaka z oliwkami i orzechami włoskimi - Krok 3

Krok 4

Gotowe szaszłyki smaż na grillu po 2-3 minuty z każdej strony. Podawaj z świeżą sałatą.

Szaszłyki z kurczaka z oliwkami i orzechami włoskimi - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Jeśli chcesz aby Twoje szaszłyki były jeszcze bardzie aromatyczne dodaj do marynaty rozgnieciony czosnek oraz otartą skórkę z cytryny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyki z kurczaka z oliwkami i orzechami włoskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyki z kurczaka z oliwkami i orzechami włoskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyki z kurczaka z oliwkami i orzechami włoskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyki z kurczaka z oliwkami i orzechami włoskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyki z kurczaka z oliwkami i orzechami włoskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyki z kurczaka z oliwkami i orzechami włoskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyki z kurczaka z oliwkami i orzechami włoskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szaszłyki z kurczaka z oliwkami i orzechami włoskimi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szaszłyki z kurczaka z oliwkami i orzechami włoskimiSzaszłyki z kurczaka z oliwkami i orzechami włoskimi

Sezon grillowy to czas, w którym wyjątkowo intensywnie poszukujemy nowych smaków. Tradycyjną kiełbasę, kaszankę czy karkówkę znają już wszyscy, dlatego też na stołach coraz częściej pojawiają się szaszłyki. Mogą być przygotowywane z różnych składników mięsnych i warzywnych. Jeśli szukacie ciekawej alternatywy dla grillowanej kiełbaski, spróbujcie naszych szaszłyków z kurczaka, z oliwkami i orzechami włoskimi. To co, grillujemy?

Dla kogo?

Dla każdego zwolennika grillowanego mięsa, w różnych odsłonach.

Na jaką okazję?

Na plenerowe barbecue, a także na obiad lub kolację w domu, ponieważ szaszłyki z kurczaka i z oliwkami smakują równie idealnie, gdy są zrobione na grillu elektrycznym.

Czy wiesz, że?

Przygotowywanie potraw na ruszcie umieszczonym nad ogniem znane było już od prehistorii. Dzisiejsze barbecue zyskało na znaczeniu po II wojnie światowej, za sprawą Amerykanów, którzy wyjeżdżali za miasto, aby spędzać w ten sposób czas wolny.

Dla urozmaicenia:

Rozgnieciony czosnek oraz otarta skórka z cytryny podkreślą smak marynaty, dzięki czemu kurczak będzie jeszcze bardziej aromatyczny.