
Składniki
500 gramów
30 gramów
30 gramów
150 mililitrów
1 sztuka
0.5 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dodaj bulionetkę Knorr do wrzątku i wmieszaj do momentu, gdy powstanie klarowny bulion.

Krok 2
Pokrój pory na plasterki i duś na patelni przez pięć minut. Dolej rosół i gotuj przez 10- 15 minut.

Krok 3
W garnku roztop masło, dodaj mąkę i przysmaż na złocisty kolor. Dolej mleko, cały czas mieszając. Gotuj jeszcze przez 10 minut. Pory wraz z zawartością patelni włóż do sosu. Gotuj chwilę do czasu, gdy masa zgęstnieje. Następnie odstaw do ostygnięcia.

Krok 4
Rozgrzej tłuszcz do głębokiego smażenia. Z masy porowej uformuj małe kuleczki, obtocz w jajku i bułce tartej.

Krok 5
Usmaż na złoto- brązowy kolor. Przed podaniem posyp pietruszką.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kuleczki porowe
Kuleczki porowe to świetny sposób na wykorzystanie tego popularnego warzywa. Miękkie w środku, o ostrym smaku, na zewnątrz złociste i chrupiące. Niewielkie, idealne na jeden kęs, stanowią pyszną przekąskę na wieczór albo dodatek do dania głównego, na przykład pieczonego mięsa. W dodatku przygotowuje się je bardzo łatwo. Wystarczy poddusić do miękkości kawałki porów w bulionie, a następnie połączyć w jedną masę z mąką, mlekiem i tłuszczem. Jeśli chcesz, dodaj także posiekaną natkę pietruszki. Formuj kuleczki, a następnie obtaczaj je w jajku i bułce tartej. Dobrym sposobem na urozmaicenie smaku porowych pulpecików, będzie dodanie do panierki ziaren sezamu albo pokruszonych płatków kukurydzianych. Smaż je na głębokim tłuszczu, aż uzyskają złocisty kolor. Podaj na ciepło albo na zimno, posypane zieloną pietruszką. Pasować będą do nich różnorodne dipy, np. łagodny majonezowy albo ostry czosnkowy. Spróbuj także zawinąć je w tortillę lub pitę i serwuj jak falafel, z warzywami oraz sosami. Smacznego!