Tartaletki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tartaletki

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

2 łyżeczki

150 gramów

3 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto francuskie rozmroź, lekko rozwałkuj i pokrój na kwadraty o bokach 10/10 cm.

Krok 2

Pokrojoną w plasterki cebulę podduś na oliwie. Posyp cukrem i podsmaż 2 minuty. Dopraw pieprzem i skruszoną Mini kostką Pietruszka Knorr.

Krok 3

Ser pleśniowy pokrusz. Każdą gruszkę przetnij na pół, wytnij gniazda nasienne, pokrój w wzdłuż dla uzyskania wachlarzyka.

Krok 4

Ciasto posmaruj żółtkiem roztrzepanym z łyżką wody. Ułóż na każdym kawałku cebulę, ser i gruszki skropione oliwą. Wstaw do lodówki na ok 30 minut. Piecz 20 minut w 200 stopniach.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tartaletki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tartaletki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tartaletki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tartaletki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tartaletki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tartaletki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tartaletki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tartaletki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
13 osób ogląda przepis:
Królik pieczony
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - TartaletkiTartaletki

Szukasz inspiracji na pyszną przekąskę? Tartaletki są doskonałą propozycją. Wariant z serem pleśniowym, natką pietruszki oraz gruszką jest dobrą alternatywą dla słodkich ciast i ciasteczek. Do ich przygotowania będziesz potrzebować ciasta francuskiego oraz odpowiednich, charakterystycznych foremek. Wypełnisz je niebanalnym nadzieniem o słodko-cierpkim smaku. W tym celu podsmaż na oliwie z oliwek cebulę, koniecznie oprószoną pieprzem oraz suszoną natką pietruszki. Oddzielnie przygotuj gruszkę, nadając jej dekoracyjny wygląd. W sezonie letnim sięgnij po świeże owoce, a zimą zastąp je tymi ze słoika. Poza gruszką możesz wykorzystać także jabłka, śliwki lub morele. Wszystkie składniki przełóż do foremek wyłożonych ciastem i całość piecz w 200⁰ C. Przed włożeniem do piekarnika, nadzienie warto skropić niewielką ilością oliwy, a ciasto posmarować roztrzepanym żółtkiem – dzięki temu zyska połysk. Taratelki podawaj po ostygnięciu, przystrojone liśćmi świeżych ziół, natką pietruszki lub w wariancie słodkim z dodatkiem cukru pudru. Koniecznie sprawdź nasz przepis.