Zupa krem wielkanocna: ziemniaczana z chrzanem | Przepisy.pl pixel

Menu dnia

Wielkanocna zupa ziemniaczana z batatów z chrzanem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
94 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

97 osób wydrukowało

Pobierz pdf

158 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

3 łyżki

1 szczypta

1 łyżeczka

1 łyżka

4 sztuki

4 łyżki

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki umyj, osusz, przekrój wzdłuż na pół, skrop olejem i upiecz w temperaturze 180 stopni przez 40 minut aż będą miękkie.

Wielkanocna zupa ziemniaczana z batatów z chrzanem - Krok 1

Krok 2

Zagotuj 600ml wody z kostką Knorr.

Wielkanocna zupa ziemniaczana z batatów z chrzanem - Krok 2

Krok 3

Po upieczeniu wydrąż miąższ z ziemniaków za pomocą łyżki i dodaj do zupy.

Wielkanocna zupa ziemniaczana z batatów z chrzanem - Krok 3

Krok 4

Dodaj również przyprawy Knorr, masło i zagotuj. Następnie zmiksuj zupę na gładki krem.

Wielkanocna zupa ziemniaczana z batatów z chrzanem - Krok 4

Krok 5

Boczek pokrój w cieniutkie paseczki i podsmaż na patelni aż zrobi się mocno chrupiący. Szczypiorek posiekaj. Zupę podawaj w szerokich talerzach. Na środku połóż łyżkę chrzanu i posyp całość chrupiącym boczkiem oraz zielonym szczypiorkiem.

Wielkanocna zupa ziemniaczana z batatów z chrzanem - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Agata  Kołtun

    Agata Kołtun , 03.04.2021

    Mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wielkanocna zupa ziemniaczana z batatów z chrzanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wielkanocna zupa ziemniaczana z batatów z chrzanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wielkanocna zupa ziemniaczana z batatów z chrzanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wielkanocna zupa ziemniaczana z batatów z chrzanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wielkanocna zupa ziemniaczana z batatów z chrzanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wielkanocna zupa ziemniaczana z batatów z chrzanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wielkanocna zupa ziemniaczana z batatów z chrzanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wielkanocna zupa ziemniaczana z batatów z chrzanem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kurczak ze szpinakiem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wielkanocna zupa ziemniaczana z batatów z chrzanemWielkanocna zupa ziemniaczana z batatów z chrzanem

Zupa z batatów to potrawa, która godnie zastąpi na wielkanocnym stole tradycyjny żurek. Charakterystyczne dodatki, takie jak boczek czy chrzan, dobrze podkreślają jej niebanalny charakter. Dzięki tak mistrzowskiemu połączeniu składników możesz być pewien, że te Święta nie będą tylko rodzinne i radosne, ale też pyszne!

Dla kogo?

Dla każdego, kto lubi celebrować z bliskimi wspólne chwile w sposób zbliżający najbardziej – czyli przy wspólnym stole.

Na jaką okazję?

Na śniadanie lub pierwsze danie podczas obiadu. Również na kolację, jeśli zupa z batatów Ci zasmakuje!

Czy wiesz, że?

Bataty pochodzą z Ameryki Północnej i Środkowej. Choć dziś uprawia się je praktycznie w każdym zakątku Ziemi. Aż 85% światowej produkcji tych warzyw pochodzi z Chin.

Dla urozmaicenia:

Jeśli zostanie Ci batatów, możesz z nich przygotować frytki. Pokrój je w paski, skrop oliwą i obtocz w przyprawach takich jak papryka czy oregano. Później włóż na kilkanaście minut do piekarnika i voila! Gotowe.