Wytrawne gofry przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wytrawne gofry

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
10 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

58 osób wydrukowało

Pobierz pdf

148 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

150 mililitrów

2 sztuki

250 gramów

150 gramów

1 łyżeczka

50 gramów

1 opakowanie

300 gramów

1 sztuka

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce wymieszaj dobrze składniki ciasta: jaja, mleko, jogurt (200g), 1 łyżkę oleju, obie mąki i proszek do pieczenia. Odstaw ciasto na 10 minut.

Krok 2

W między czasie umyj pomidory, paprykę i rukolę. Pomidory pokrój na plastry, a paprykę w paski.

Krok 3

Jogurt (100g) wymieszaj z majonezem i sosem sałatkowym Knorr.

Krok 4

Rozgrzej gofrownicę. Posmaruj obie strony olejem i smaż gofry. Gotowe podziel na trójkąty-serca.

Krok 5

Gofry posmaruj sosem i przekładaj pomidorami, papryką i rukolą tworząc „kanapki” każda z trzech warstw gofrów. Do podania możesz użyć wykałaczki.

przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z dodatkowym ogórkiem lub bazylią. Udekoruj np. różowym pieprzem.

7

Opinie o przepisie

  • JOLA78

    JOLA78 , 21.06.2024

    Jak mam zmieszać OBIE MĄKI (w kroku 1) jesli w składnikach podano tylko mąkę orkiszową ? Gdzie ta druga ????

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Sabina Wieczorek

    Sabina Wieczorek , 30.06.2021

    TAK ! Mój sprawdzony patent na zaskakujące gofry w wersji wytrawnej to dodatek tartego, żółtego sera do samego ciasta. Koniecznie musisz spróbować !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 30.06.2021

    TAK* Przepis jest genialny no bo niebanalny!!!! Gofry różne już jadałam, wiele pomysłów na nie miałam!!!! Ostatnio właśnie te wytrawne zrobiłam, tylko że jajo sadzone do nich wrzuciłam!!!! Mówię Wam, że smakuje niesłychanie - a najlepsze na śniadanie!!!! MAXimum smaku, minimum wysiłku, a radość niezwykła jest przy posiłku!!! POLECAM :) :) :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Uliasz

    Beata Uliasz , 18.06.2021

    TAK. Gofry w wersji wytrawnej bardzo mi odpowiadają, bo nowoczesną opcją pysznej kanapki się stają. Tym razem sos z przepisu poddaję modyfikacji. Zamiast niego zrobię pastę z awokado… gdy skosztujecie, to przyznacie, że mam trochę racji. Dojrzałe awokado miksuję z sokiem z limonki, solą i oliwą, a jakże. (opcjonalnie dodaję pocięte na małe kawałeczki jajko ugotowane na twardo także). Potem już warzywka, zgodnie z przepisem, w środku lądują. Tak podane wytrawne gofry rozkosz kubków smakowych na pewno spowodują! „Gofry z awokadową wkładką” – danie nazwać proponuję, taka ksywka jak najbardziej do niego pasuje.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Basia

    Basia , 08.06.2021

    Tak

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Pałasz

    Iza Pałasz , 03.06.2021

    TAK. Brzmi i wygląda smakowicie - chyba zapiszę ten przepis w zeszycie. Zamiast zwykłego jogurtu serek grecki dam - już wyobrażenie na temat gofrów, jakie powstaną w głowie mam. Zamiast oleju - ja olej kokosowy dorzucę - z takimi goframi w te wakacje się nie zasmucę. Do pomidorów, papryki i rukoli jeszcze oliwki dam, ja zawsze pod ręką je mam. Do jogurtu wymieszanego z majonezem i sosem sałatkowym Knorr czosnek u mnie zagości, gdyż lubię jego smaku - tak pysznym gofrom powiem zdecydowane TAK! Moja rodzina na widok takich gofrów będzie zadowolona, taka ze mnie dobra mama i żona. Gdy będę miała wolne, te gofry na moim stole wylądują, jestem pewna, że wszystkim zasmakują!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wytrawne gofry   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wytrawne gofry   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wytrawne gofry   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wytrawne gofry   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wytrawne gofry   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wytrawne gofry   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wytrawne gofry   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wytrawne gofry   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wytrawne gofry  Wytrawne gofry

Zamiast serwować gofry z bitą śmietaną, sprawdźcie przepis na wytrawną, niezwykle uniwersalną wersję. Efektowna przystawka, a może alternatywa dla spowszedniałych kanapek? Sami zdecydujcie, o jakiej porze dnia smakują Wam najbardziej.

Dla kogo? Doskonałe połączenie chrupiącego ciasta na słono oraz warzywnych dodatków. Wytrawne gofry wyglądają nad wyraz kusząco, więc apetytu przy stole nikomu nie zabraknie.

Na jaką okazję? Sprawdzony sposób na urozmaicenie śniadań. Czujecie, że kanapki albo owsianka pojawiają się na stołach zbyt często? Z wytrawnymi goframi dzień będzie udany już od samego początku.

Czy wiesz, że? Choć najsłynniejsze są gofry belgijskie, przysmak ten jest bardzo popularny w krajach skandynawskich. Co więcej, 25 marca został ogłoszony Międzynarodowym Dniem Gofra.

Dla urozmaicenia: Smak wytrawnych gofrów wzbogacicie poprzez dodanie przypraw do ciasta. Polecamy świeżo mielony czarny pieprz, pikantną paprykę, oregano i bazylię.