
Składniki
500 gramów
2 opakowania
1 sztuka
1 sztuka
4 sztuki
1 pęczek
1 łyżeczka
2 łyżeczki
1 łyżka
0.25 łyżeczki
1 sztuka
1 opakowanie
1 sztuka
0.5 sztuki
200 gramów
2 sztuki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kminek z Polski Knorr rozetrzyj na pył w moździerzu. Ogórek zetrzyj na tarce i posól.

Krok 2
Posiekaj natkę pietruszki, czosnek, chili i jedną białą cebulę. Czerwoną cebulę pokrój w cienkie krążki. Wyciśnij sok z cytryny. Z połówki granatu wydrąż ziarna.

Krok 3
Wymieszaj 3/4 natki pietruszki, 1 łyżeczkę soli, przyprawę Za‘atar Knorr, chili, słodka paprykę, połowę czosnku, kminek, pieprz i posiekaną białą cebulę z mięsem jagnięcym i szklanką wody. Całość dokładnie wyrób, tak aby mięso zrobiło się kleiste.

Krok 4
Kawałki mięsa „na jeden kęs” obklej wokół szpikulców na szaszłyki.

Krok 5
Gotowe kebaby rozłóż na dobrze rozgrzanym ruszcie grilla, najlepiej na tackach aluminiowych, tak aby tłuszcz nie ściekał bezpośrednio na ogień. Mięso grilluj ok. 10 minut z każdej strony. Razem z mięsem podgrzej chlebek pita lub lavash.

Krok 6
W tym czasie odciśnij starte ogórki, połącz je z jogurtem, sokiem z cytryny, pozostałą częścią natki pietruszki, częścią posiekanego czosnku, oliwą z oliwek oraz z kolejną porcją przyprawy Za'atar Knorr. Całość dokładnie wymieszaj. Gotowe kebaby podawaj z gorącym chlebkiem oraz dipem z ogórków.


Dobra rada:
Do mięsa możesz dodać też posiekaną natkę kolendry.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Adana kebab
Najlepiej przygotować ulubione danie w domu według sprawdzonej receptury. Dzięki temu zaoszczędzisz nie tylko pieniądze, ale i Twój żołądek podziękuje Ci za to, że trafią do niego produkty wiadomego pochodzenia. Smaki Turcji zamknięte w chlebku pita z małą masą warzyw i przypraw. Wchodzisz w to? Już dziś wypróbuj przepis na Adana kebab!
Dla kogo?
Jeśli należysz do grona miłośników street food, Adana kebab z pewnością Ci posmakuje!
Na jaką okazję?
Na szybki obiad lub przekąskę w formie lunchu. Taki posiłek doda Ci sił i zaspokoi Twój głód na długo.
Czy wiesz, że?
Pierwszy lokal z kebabem podawanym w bułce powstał w Istambule w 1945 roku i stał się prawdziwych rarytasem – zwłaszcza wśród klasy wyższej.
Dla urozmaicenia:
Do mięsa możesz też dodać posiekaną natkę kolendry.