Zapiekana dynia z serem i boczkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekana dynia z serem i boczkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

heart
783 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

261 osób wydrukowało

Pobierz pdf

305 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

200 mililitrów

30 gramów

300 gramów

150 gramów

200 mililitrów

1 opakowanie

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Boczek i cebulę pokrój w kostkę. Następnie wytop boczek na patelni, dodaj cebulę i całość usmaż.

Zapiekana dynia z serem i boczkiem - Krok 1

Krok 2

Gdy składniki zrobią się rumiane, wlej mleko oraz śmietankę. Wsyp zawartość opakowania Fix Knorr i zagotuj sos.

Zapiekana dynia z serem i boczkiem - Krok 2

Krok 3

Dynię obierz i pokrój w równe i cienkie plasterki.

Zapiekana dynia z serem i boczkiem - Krok 3

Krok 4

Na dno naczynia żaroodpornego wylej odrobinę sosu. Teraz ułóż jeden za drugim plastry dyni.

Zapiekana dynia z serem i boczkiem - Krok 4

Krok 5

Zalej dynię ponownie warstwą sosu i posyp startym serem. Czynność powtórz kilka razy, aż wypełnisz naczynie warstwami dyni i sosu.

Zapiekana dynia z serem i boczkiem - Krok 5

Krok 6

Ostatnią warstwę zapiekanki powinien stanowić sos zasypany serem. Zapiekankę piecz w 180 °C przez 20 minut.

Zapiekana dynia z serem i boczkiem - Krok 6
42

Opinie o przepisie

  • Malwina

    Malwina , 05.09.2022

    Polecam ! Ja już robię kupę lat w sezonie dyniowym. Tylko ja robię składniki X2 i chwilę dłużej piekę bo mam duże naczynie żaroodporne i dyniofanow w domu :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adrian Adrian

    Adrian Adrian , 09.10.2017

    przepyszna potrawa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania Kolodziejska

    Ania Kolodziejska , 14.06.2016

    Fuj

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anita Pisarska

    Anita Pisarska , 09.11.2015

    i jak?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tom Krakus

    Tom Krakus , 31.10.2015

    pycha!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Waldemar Krzyżanowski

    Waldemar Krzyżanowski , 31.10.2015

    Wygląda niezle , ciekawe jak smakuje ...?.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Kuncewicz

    Maria Kuncewicz , 31.10.2015

    Nie cierpię dyni, choć pestki uwielbiam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Wójcik

    Anna Wójcik , 30.10.2015

    uruchomił sie ślinotok mniam,mniam ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Małek

    Urszula Małek , 30.10.2015

    Ja dzisiaj zrobiłam dyniowo-cukiniowo-ziemniaczane placki!Pyszne,polecam,nie ma jak to eksperymentowanie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bozena Chalupka

    Bozena Chalupka , 30.10.2015

    Na pewno smaczne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Wierzba

    Barbara Wierzba , 30.10.2015

    Aj bym skosztowala troszeczke..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Wysocka

    Elżbieta Wysocka , 30.10.2015

    Może być bez boczku :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Przemyslaw Kaim

    Przemyslaw Kaim , 30.10.2015

    Mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ula Sabarna

    Ula Sabarna , 30.10.2015

    Właśnie kupiłam parę dyń i wypróbuję ten przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Siembida

    Ewa Siembida , 30.10.2015

    dobry przepis tylko po co ten sos z torebki??

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Suchoszek

    Ewa Suchoszek , 30.10.2015

    brzmi smakowicie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Soczyńska

    Urszula Soczyńska , 30.10.2015

    RACZEJ JEST PYSZNA LECZ TAKIEJ ZAPIEKANKI NIE JADŁAM.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Fijewska

    Halina Fijewska , 30.10.2015

    To ja zrobię

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesława Leszko

    Wiesława Leszko , 30.10.2015

    Bez tego fixu i olbrzymiej ilości sera tego typu?! zastąpić kozim lub mocarella i pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marianna Królak

    Marianna Królak , 30.10.2015

    Nie lubię dyni z czym by ona nie była.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Dopierała

    Maria Dopierała , 30.10.2015

    Wiem ze dynia jest zdrowa ale jej nie lubie moze z tym boczusiem bedzie smakowita zamawiam z gory dziekuje :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Angelika Solarz

    Angelika Solarz , 30.10.2015

    mam pytanie odnośnie powyższego przepisu...ilu procentowa ma być śmietanka? i co z margaryną?służy tylko do wysmarowania naczynia? proszę o odpowiedź. Pozdrawiam! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Winogradow

    Alicja Winogradow , 30.10.2015

    Napewno jest bardzo smaczne.Pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Matuszewska

    Jadwiga Matuszewska , 30.10.2015

    Szkoda ze nie lubie dyni

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Zemanek

    Jadwiga Zemanek , 30.10.2015

    a dlaczego nie podrzuciłeś

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Gajor

    Zofia Gajor , 30.10.2015

    Trzeba sprubowac jak smakuje??

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Henryk Balicki

    Henryk Balicki , 30.10.2015

    Ślinka leci!!!!mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Klosin

    Barbara Klosin , 30.10.2015

    Ładńie to wyglada na obrazku ale nie wiadomo jakie w smaku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz Tski

    Grzegorz Tski , 30.10.2015

    Nie cierpię dyni w jakiejkolwiek postaci !!! Brrrrrr

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Zhylko

    Katarzyna Zhylko , 30.10.2015

    Juz wiem co bede jadla na obiam ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekana dynia z serem i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekana dynia z serem i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekana dynia z serem i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekana dynia z serem i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekana dynia z serem i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekana dynia z serem i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekana dynia z serem i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekana dynia z serem i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zapiekanka z ryżem
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

średnie

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekana dynia z serem i boczkiemZapiekana dynia z serem i boczkiem

Dynia to jedno z najpopularniejszych warzyw wykorzystywanych w kuchni w sezonie jesienno-zimowym. Na jej bazie stworzyć możesz zarówno zupy, sałatki, potrawki, ciasta, jak i zapiekanki, na przykład z dodatkiem sera i boczku. Doskonale sprawdzi się ona jako sycący obiad lub kolacja dla całej rodziny. Piekąc dynię, pamiętać powinnaś o kilku zasadach. Najpierw należy ją dokładnie umyć, pokroić w plastry i oczyścić z pestek. Kolejnym etapem jest jej obranie. Niektóre gatunki dyni takie, jak Hokkaido mają na tyle miękką skórkę, że można piec je bez obierania. Pozostałe, obrać możesz przy pomocy noża lub nożyka do obierania ziemniaków. Postaraj się zrobić to jak najcieniej. Dynia sama jest na tyle słodka, że nie potrzebuje zbyt wielu przypraw. Podstawą jej doprawienia jest sól oraz oliwa. Niektóre osoby dodają do niej także czosnek, imbir, cynamon, ostrą paprykę lub olej kokosowy. Dynię powinno piec się w temperaturze od 180 - 200 stopni Celsjusza od dwudziestu do czterdziestu minut.