
Składniki
4 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
2 łyżki
200 mililitrów
3 sztuki
3 łyżki
3 łyżki
2 łyżki
400 gramów
300 gramów
1 opakowanie
80 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulki pokrojone w talarki, dodajemy mięso i smażymy kilka minut przyprawiając ostrą papryką.
Krok 2
W osolonej wodzie z łyżka oliwy gotujemy makaron al-dente. Odcedzamy, odstawiamy.
Krok 3
Robimy sos spaghetti. W garnku mieszamy do zagotowania 300 ml wody, koncentrat pomidorowy, Knorr Napoli Fix. Doprawiamy solą, pieprzem.
Krok 4
Robimy sos beszamelowy. W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i chwilę podsmażamy by mąka się nie zarumieniła. Powoli podlewamy mlekiem, cały czas mieszając, sos powinien być gładki i w miarę gęsty. Doprawiamy solą, pieprzem.
Krok 5
W naczyniu do zapiekania układamy nasze warstwy: makaron, mięso z cebulką, sos beszamelowy, sos pomidorowy, 100 g startego sera, opcjonalne 3 jajka, makaron, mięso z cebulką, sos beszamelowy, sos pomidorowy, reszta sera.
Krok 6
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do zarumienienia się sera.
Krok 7
Podajemy w kwadratowych porcjach.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej