Zapiekany kociołek ziemniaczany przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekany kociołek ziemniaczany

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
206 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

45 osób wydrukowało

Pobierz pdf

46 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

2 łyżki

1 opakowanie

2 plastry

1 sztuka

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Boczek pokrój w cienkie paski i podsmaż w rondlu, aż będzie bardzo chrupiący. Następnie przełóż na talerz.

Zapiekany kociołek ziemniaczany  - Krok 1

Krok 2

Na tłuszczu po boczku podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Gdy się zrumienią, wlej litr wody.

Zapiekany kociołek ziemniaczany  - Krok 2

Krok 3

Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do wody. Dodaj również kostkę Knorr i gotuj, aż ziemniaki zmiękną.

Zapiekany kociołek ziemniaczany  - Krok 3

Krok 4

Po tym czasie dodaj śmietanę i całość zmiksuj.

Zapiekany kociołek ziemniaczany  - Krok 4

Krok 5

Gotową zupę przelej do porcelanowego lub ceramicznego naczynia. Posyp ją boczkiem.

Zapiekany kociołek ziemniaczany  - Krok 5

Krok 6

Brzegi ciasta posmaruj żółtkiem i szczelnie przykryj naczynie z zupą.

Zapiekany kociołek ziemniaczany  - Krok 6

Krok 7

Wierzch ciasta również posmaruj żółtkiem, a następnie wstaw naczynie do nagrzanego do 220 °C piekarnika. Piecz do momentu, gdy ciasto będzie wyrośnięte i zmieni kolor na złoty, czyli około 10 minut.

Zapiekany kociołek ziemniaczany  - Krok 7
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekany kociołek ziemniaczany  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekany kociołek ziemniaczany  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekany kociołek ziemniaczany  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekany kociołek ziemniaczany  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekany kociołek ziemniaczany  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekany kociołek ziemniaczany  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekany kociołek ziemniaczany  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekany kociołek ziemniaczany  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zapiekane ziemniaki
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekany kociołek ziemniaczany Zapiekany kociołek ziemniaczany

Boczek pokrój w cienkie paski i podsmaż w rondlu, aż będzie bardzo chrupiący. Następnie przełóż na talerz.