Ziemniaki nadziewane ziemniakami i mięsem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ziemniaki nadziewane ziemniakami i mięsem

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2.5 szklanki

10 dekagramów

1 szczypta

6 łyżek

2 łyżki

1 sztuka

20 dekagramów

3 łyżki

0.5 szklanki

2 łyżki

1 szczypta

8 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pieczarki oczyścić i bardzo drobno pokroić. Usmażyć na maśle z olejem ( po łyżce na rumiano i podzielić na pół. Cebule pokroić bardzo drobno i usmażyć na złoto na pozostałym tłuszczu. Wymieszać mięso, połowę pieczarek, cebulę i połowę natki . Doprawić Delikatem uniwersalnym. Ziemniaki obrać i umyć. Wydrążyć łyżeczką w ziemniakach ,, łódeczki" na farsz. ( kawałki wydrążonych ziemniaków zostawić - można je użyć na zupę lub ułożyć obok ziemniaków i dusić razem ).

Krok 2

Napełnić ziemniaki farszem. Ułożyć na dnie szerokiego garnka. Rozpuścić we wrzącej wodzie kostkę grzybową . Zalać grzybowym bulionem ziemniaki , dorzucić resztę usmażonych pieczarek i dusić na małym gazie ok. 40 minut. Dolać śmietankę.

Krok 3

Doprawić sos do smaku - zagęścić zasmażką błyskawiczną. Podawać posypane resztą natki pietruszki.

Grażyna Molak

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziemniaki nadziewane ziemniakami i mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziemniaki nadziewane ziemniakami i mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziemniaki nadziewane ziemniakami i mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziemniaki nadziewane ziemniakami i mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziemniaki nadziewane ziemniakami i mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziemniaki nadziewane ziemniakami i mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziemniaki nadziewane ziemniakami i mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ziemniaki nadziewane ziemniakami i mięsem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Sałatka meksykańska
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej