Zupa azjatycka Misz Masz z gotowanym kurczakiem
średnie
29 osób zapisało

Składniki
20 gramów
400 gramów
60 gramów
1 sztuka
10 gramów
5 gramów
1 pęczek
1 sztuka
3 ziarna
35 gramów
0.5 sztuki
1.5 litra
1 sztuka
100 gramów
300 gramów
2 łyżki
1 łyżka
1 łyżka
1 listek
100 gramów
4 łyżki
30 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj dokładnie mięso. Następnie obierz i pokrój na średniej wielkości kawałki: seler, marchew, pietruszkę. Cebulę obierz i podpraż na suchej patelni z obu stron. Kapustę pak choi umyj i odkrój korzeń od liści. Liście zostaw na potem, a do sporządzenia wywaru użyj korzeń. Obierz kawałek imbiru i pokrój na kilka kawałeczków. Połowę papryczki chili pokrój w plasterki. Wszystko wrzuć do dużego garnka i zalej zimną wodą. Następnie dodaj trawę cytrynową, pieprz ziarnisty i liść laurowy. Bulion doprowadź do zagotowania i zmniejsz ogień. Gotuj ok. 1 godziny pod przykryciem, co jakiś czas wyciągając szumowiny.
Krok 2
Kiedy wywar nabierze intensywnego smaku, odcedź go, aby pozostał czysty bulion. Mięso z kurczaka poszarp na małe kawałki i zostaw w osobnej miseczce. Pozostałe składniki z wywaru już nie będą potrzebne.
Krok 3
Do bulionu dodaj skórkę z limonki, fasolkę szparagową i uprzednio umyty groszek cukrowy. Następnie dopraw sosem rybnym, sokiem z limonki, cukrem kokosowym. Pozostałą papryczkę chili dokładnie posiekaj i dorzuć do garnka. Świeżą kolendrę posiekaj i połowę z niej wrzuć do garnka, drugą połowę zostaw do podania. Pokrój w paski liście kapusty i wrzuć do bulionu. Zupę gotuj ok. 5 minut. W między czasie pokrój ogórka nie obierając go ze skórki w pół plastry i dorzuć po 5 minutach. Następnie gotuj jeszcze 3 minuty. W między czasie przygotuj makaron ryżowy zgodnie instrukcją.
Krok 4
Zupę nalej do miseczek i do każdej dodaj odrobinę mięsa z kurczaka i makaron ryżowy. Podawaj ze świeżą kolendrą i szczypiorkiem.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Pieprz czarny z Wietnamu ziarnisty Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej