Zupa chrzanowa z jajkiem - przepis z białą kiełbasą | Przepisy.pl pixel

Zupa chrzanowa z jajkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

101

heart
890 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1801 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3277 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

4 sztuki

15 gramów

1 łyżka

100 mililitrów

2 sztuki

2 łyżki

80 mililitrów

0.5 pęczka

2 litry

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule drobno pokrój w kostkę i podsmaż w garnku na oleju.

Zupa chrzanowa z jajkiem - Krok 1

Krok 2

Gdy cebula zrobi się szklista dodaj mąkę i całość zasmaż.

Zupa chrzanowa z jajkiem - Krok 2

Krok 3

Następnie wlej bulion, dodaj kiełbasę i przyprawę Knorr. Całość gotuj około 20 minut. Po tym czasie kiełbasę wyjmij, lekko wystudź i pokrój w plastry.

Zupa chrzanowa z jajkiem - Krok 3

Krok 4

Jaja ugotuj na twardo, następnie posiekaj lub zetrzyj na tarce.

Zupa chrzanowa z jajkiem - Krok 4

Krok 5

Do wywaru dodaj chrzan oraz śmietanę i gotuj ponownie około 15 minut, aż zupa przejdzie smakiem chrzanu.

Zupa chrzanowa z jajkiem - Krok 5

Krok 6

Tuż przed podaniem dodaj do zupy pokrojoną kiełbasę oraz posiekane jajka. Podawaj z natką pietruszki.

Zupa chrzanowa z jajkiem - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

5

Opinie o przepisie

  • Wisia

    Wisia , 09.02.2024

    Super bardzo dobry i obszerny przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • jarekgaborek@gmail.com

    jarekgaborek@gmail.com , 20.07.2022

    Jaki chrzan świeżo tarty czy gotowiec że sklepu

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Ewa Marek

    Ewa Marek , 19.04.2019

    Bardzo dobra i prosta. Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Wróblewska

    Dorota Wróblewska , 17.04.2017

    przepyszna. już zawsze będę robić na Wielkanoc

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa chrzanowa z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa chrzanowa z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa chrzanowa z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa chrzanowa z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa chrzanowa z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa chrzanowa z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa chrzanowa z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa chrzanowa z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Krem z brokułów
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa chrzanowa z jajkiemZupa chrzanowa z jajkiem

Zupa chrzanowa to świetny zamiennik popularnych zup wielkanocnych takich, jak żurek czy barszcz. Jej lekko kwaskowaty i ostry smak doskonale wkomponuje się w świąteczne menu. Chrzan uznawany jest za jeden z symboli Wielkanocy – wkłada się go do koszyczka wraz z pokarmami święconymi w Wielką Sobotę, a później dzieli z bliskimi podczas uroczystego śniadania wielkanocnego. Zgodnie z symboliką wielkanocnych potraw, chrzan oznacza krzepę oraz siłę fizyczną. Zupa ta dobrze sprawdzi się w czasie świąt Wielkiej Nocy ale nie tylko – ze względu na swoje rozgrzewające właściwości, równie dobrze przyrządzać możesz ją również w okresie jesienno-zimowym. Do zrobienia zupy chrzanowej użyć możesz gotowego chrzanu w słoiczku, lecz o wiele lepiej sprawdzi się ten starty własnoręcznie, który nada potrawie wyrazistości. Gotową zupę chrzanową możesz przyozdobić rzodkiewką oraz szczypiorkiem. Najlepiej smakuje z jajkiem na twardo, lecz serwuje się ja również z chrupiącymi grzankami lub pulpecikami rybnymi.