
Składniki
80 gramów
1 sztuka
null szczypt
1 sztuka
null szczypt
null szczypt
null szczypt
0.5 szklanki
100 gramów
1 sztuka
50 gramów
2 łyżki
150 gramów
4 łyżki
80 gramów
350 gramów
500 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W 1,5 litra wody gotuj pod przykryciem przez 2 godziny kość.
Krok 2
Zalej wrzątkiem suszone owoce i odstaw na mniej więcej godzinę.
Krok 3
Pokrój szparagi. Pietruszkę i marchewki pokrój w kostkę, a pora na plasterki. Zagotuj szklankę wody z 3 łyżkami octu i zalej.
Krok 4
Pokrój węgorza na kawałki po ok. 5 cm i zalej go wodą. Odczekaj 30 minut.
Krok 5
Uformuj kluski. Mąkę wymieszaj z mlekiem, solą, pieprzem i cukrem. Gotuj je cały czas mieszając do powstanie gęstej masy.
Krok 6
Następnie zdejmij z ognia i przestudź. Potem wmieszaj jajko i dopraw gałką muszkatołową i zacznij formować kluski.
Krok 7
Przecedź zupę do garnka i dodaj suszone owoce razem z wodą w jakiej się moczyły.
Krok 8
Pora, pietruszkę i marchew gotuj przez 5 minut po czym dołóż szparagi i groszek i gotuj kolejne 5 minut. Wrzuć kluski do wrzącej zupy i odczekaj 8 minut. Dla smaku dodaj pieprzu, soli i octu.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej