Zupa hamburska przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa hamburska

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

80 gramów

1 sztuka

null szczypt

1 sztuka

null szczypt

null szczypt

null szczypt

0.5 szklanki

100 gramów

1 sztuka

50 gramów

2 łyżki

150 gramów

4 łyżki

80 gramów

350 gramów

500 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W 1,5 litra wody gotuj pod przykryciem przez 2 godziny kość.

Krok 2

Zalej wrzątkiem suszone owoce i odstaw na mniej więcej godzinę.

Krok 3

Pokrój szparagi. Pietruszkę i marchewki pokrój w kostkę, a pora na plasterki. Zagotuj szklankę wody z 3 łyżkami octu i zalej.

Krok 4

Pokrój węgorza na kawałki po ok. 5 cm i zalej go wodą. Odczekaj 30 minut.

Krok 5

Uformuj kluski. Mąkę wymieszaj z mlekiem, solą, pieprzem i cukrem. Gotuj je cały czas mieszając do powstanie gęstej masy.

Krok 6

Następnie zdejmij z ognia i przestudź. Potem wmieszaj jajko i dopraw gałką muszkatołową i zacznij formować kluski.

Krok 7

Przecedź zupę do garnka i dodaj suszone owoce razem z wodą w jakiej się moczyły.

Krok 8

Pora, pietruszkę i marchew gotuj przez 5 minut po czym dołóż szparagi i groszek i gotuj kolejne 5 minut. Wrzuć kluski do wrzącej zupy i odczekaj 8 minut. Dla smaku dodaj pieprzu, soli i octu.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa hamburska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa hamburska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa hamburska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa hamburska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa hamburska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa hamburska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa hamburska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa hamburska - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Sos śliwkowy do mięs
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej