
Składniki
500 gramów
1 szczypta
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
3 łyżki
150 mililitrów
0.5 łyżeczki
1 szczypta
1 łyżka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki i cebulę obierz. Oba warzywa pokrój w kostkę, posiekaj szczypior.
Krok 2
Obierz szparagi i odetnij końce. Wszystkie obierzyny razem ze zdrewniałymi końcami gotuj przez 5 minut w litrze wody. Na sam koniec do wywaru dodaj bulion na włoszczyźnie Knorr. Całość przecedź.
Krok 3
W kolejnym garnku na rozgrzanym tłuszczu zeszklij cebulę, dodaj białe szparagi i ziemniaki. Całość zalej wcześniej przygotowanym wywarem. Zupę gotuj około 30 minut, aż warzywa będą zupełnie miękkie.
Krok 4
Zupę zmiksuj w kielichu blendera, przecedź przez drobne sito. Dopraw do smaku gałką, szczyptą cukru i białym pieprzem, na koniec zapraw śmietaną.
Krok 5
Gotową zupę podawaj z kawałkiem bagietki, posypaną szczypiorem.

Dobra rada:
Zostaw końcówki szparagów jako dekoracje do zupy.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa krem z białych szparagów
Gotowy do przygotowania prostego kremu ze szparagów białych? Prócz warzyw wśród składników znajdują się także bulion, śmietana i warzywa takie jak cebula, ziemniaki czy szczypiorek. Poza tradycyjnymi naczyniami potrzebnymi do gotowania zupy przyda się także drobne sito i blender. To w nim trzeba będzie zmiksować wszystkie składniki na krem ze szparagów białych.
Dla kogo?
Zupa krem szparagowa to propozycja dla tych, którzy jeśli jedzą już zupę, stawiają zawsze na te gęste i treściwe. Zupa z białych szparagów przypadnie do gustu także osobom, które nie jedzą mięsa.
Na jaką okazję?
Szukasz pomysłu na zupę krem, której przygotowanie nie zajmie ci zbyt wiele czasu? A może znudziły ci się już tradycyjne zupy – takie jak rosół czy pomidorowa – i chcesz wnieść do kuchni powiew świeżości? Krem z białych szparagów nadaje się na wiele okazji, a jego przygotowanie nie zajmuje nawet godziny! Prosty krem ze szparagów białych to świetna okazja do wykorzystania sezonowych warzyw.
Czy wiesz, że?
Najważniejszym składnikiem zupy z białych szparagów są oczywiście szparagi. Te warzywa smakują doskonale nie tylko upieczone w piekarniku lub na grillu – przekonaj się o tym i przejrzyj nasze przepisy na dania ze szparagami!
Dla urozmaicenia:
Zupę krem szparagową podawaj posypaną szczypiorem. Możesz jeść ją z pokrojoną bagietką. A dla miłośników niebanalnych rozwiązań i nie tylko smakowych, ale także estetycznych wrażeń, polecamy udekorowanie talerza z zupą końcówkami szparagów.