
Składniki
400 gramów
2 sztuki
150 gramów
100 mililitrów
1 łyżka
1 łyżka
1 litr
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Buraki oraz ziemniaki pokrój w kostkę i przesmaż w garnku na maśle.
Krok 2
Żeby uzyskać aromatyczny bulion o bogatym smaku, warzywa zalej litrem wody i dopraw kostkami Knorr. Całość zagotuj. Warzywa gotuj do miękkości a następnie zmiksuj na gładki krem.
Krok 3
Śmietanę ubij na sztywno. Gotową zupę nalej do talerzy i udekoruj odrobiną śmietany.

Dobra rada:
Do bitej śmietany możesz dodać łyżkę chrzanu, aby zaostrzyć smak zupy.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa krem z buraków
Buraki mają charakterystyczny, delikatnie słodkawy smak. Większość z nas doskonale zna barszcz czerwony, który świetnie smakuje nie tylko z wigilijnymi uszkami, ale też z krokietami, jajkiem czy ziemniakami. Nasz przepis krok po kroku pokaże ci, jak przygotować krem z buraków, czyli smaczną i apetycznie wyglądającą zupę.
Dla kogo?
Krem buraczany to świetna propozycja dla wszystkich miłośników gęstych zup warzywnych. W końcu, ile można jeść takie klasyki, jak krem z dyni czy pomidorów? Zupa krem z buraków czerwonych to pyszny sposób na odświeżenie jadłospisu.
Na jaką okazję?
Potrawę przyrządza się z przysmażonych buraków i ziemniaków, które gotuje się z przyprawami w bulionie, a następnie dokładnie miksuje. Krem z buraków zrobisz więc dość szybko, z zaledwie kilku składników. Nawet podczas codziennego obiadu możesz zaskoczyć swoich bliskich! Danie serwuj z pieczywem podczas lunchu lub wykorzystaj zupę krem z buraka jako oryginalny pomysł na ciepłą kolację.
Czy wiesz, że?
Zupę krem z buraka możesz polać kilkoma kroplami oliwy. Ze smakiem dania bardzo dobrze będzie komponować się zwłaszcza oliwa cytrynowa. Przepis na krem z buraka potraktuj więc jako pretekst do poznania nowych produktów.
Dla urozmaicenia:
Zupę krem z buraków czerwonych podawaj z kleksem kwaśnej śmietany, którą możesz udekorować suszonymi lub świeżymi ziołami, np. bazylią, kolendrą, tymiankiem. Jeśli chcesz, aby zupa była bardziej pikantna i wyrazista, dopraw ją większą ilością pieprzu lub dodaj do niej pokrojoną papryczkę chili i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zupę krem z buraków możesz posypać uprażonymi pestkami słonecznika, dyni lub nasionami czarnuszki (one także są dość pikantne).