Zupa warzywna na wędzonym boczku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa warzywna na wędzonym boczku

Autor: nal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

230 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

1 łyżeczka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na patelni podsmażamy boczek z cebulką. Odstawiamy.

Krok 2

Marchew, pietruszki, pora, selera, czosnek i paprykę zapiekamy z tymiankiem, rozmarynem, chili, solą i pieprzem - aż zaczną mięknąć i pachnieć ;). Aby warzywa za bardzo nie wyschły możemy polać je odrobiną oliwy. W zależności od piekarnika czas pieczenia będzie się różnić - ja mam jedynie kombiwar i muszę piec z termoobiegiem, dlatego piekłam warzywa w ok 150 C ok 35 minut.

Krok 3

W docelowym garnku gotujemy wodę (mineralną, gdyż to będzie nasza woda do zupy) i wrzucamy do niej pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy ziemniaki zaczną mięknąć wrzucamy pieczone warzywa (można zalać je odrobinką wody, aby łatwiej było przenieść razem z warzywami przyprawy i aromat powstały z pieczenia) i usmażony boczek z cebulką. Zaprawiamy pomidorami z puszki (można dla wzmocnienia esencji dodać jeszcze koncentrat pomidorowy) i wszystko gotujemy jeszcze kilkanaście do kilkudziesięciu minut na malutkim ogniu. Pod przykryciem. Po ok 15 - 20 minutach próbujemy zupę i doprawiamy do smaku (można dodać więcej słoności - np. wlewając kilka łyżek sosu sojowego - lub pikanterii :> - dolewając parę kropli sosu chilli. Gotujemy na małym ogniu jeszcze z 10 minut.

Krok 4

(opcjonalnie) Przed samym podaniem zabielamy zupę jogurtem naturalnym lub śmietaną - najlepiej zabielić tylko tyle ile będziemy jedli, dzięki temu reszta zupy będzie mogła dłużej postać w lodówce. Zupa smakuje coraz lepiej z każdym kolejnym dniem przenikania się smaków w garnku :)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa warzywna na wędzonym boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa warzywna na wędzonym boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa warzywna na wędzonym boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa warzywna na wędzonym boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa warzywna na wędzonym boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa warzywna na wędzonym boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa warzywna na wędzonym boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa warzywna na wędzonym boczku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa fasolowa
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

średnie

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej